Pelenkázót is tettek a Keleti pályaudvarhoz

2015.08.12. 11:56

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) sajtószolgálata válaszolt a működtetés részleteire vonatkozó kérdéseinkre a pályaudvaroknál kialakított tranzitállomásokkal kapcsolatban.

A Keleti pályaudvarnál lévő tranzitállomáson a szombat óta üzemelő illemhelyen

  • 5 női fülke
  • 3 férfi fülke
  • 3 piszoár (abból 1 gyerek)
  • 1 női zuhanyozó
  • 1 férfi zuhanyozó
  • 1 pelenkázó (a női oldalon) van, és
  • külön bejárattal mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített fülke is üzemel.

A nagy forgalom miatt vasárnap még  4 darab mobil illemhelyet is kihelyeztettek. Az építményjellegű egységnél 0–24 órás szolgálat van, óránkénti rendszeres, szükség esetén rendkívüli takarítással. A mobil vécéket naponta kétszer tisztítják és fertőtlenítik, közölték.

Megnyitott a Délinél is

A Déli pályaudvarnál lévő tranzitzóna szerda délelőtt tíz órától működik. Itt az illemhelyen 1 zuhanyzó van, de itt is van kerekes székeseknek kialakított rész és babapelenkázó. A vécében 3 női és 2 férfi fülke, valamint 3 piszoár van.

A Nyugati téren csak mobil vécék vannak, 4 darab. Zuhanyzó még nincsen, azt írták: „egy konténer zuhanyzó is kihelyezésre kerül majd”.

A sajtószolgálat tájékoztatása szerint a vizet, az áramot, a szappant, a kéztörlőt és a vécépapírt, valamint a takarításhoz és a fertőtlenítéshez szükséges tisztítószereket a Fővárosi Csatornázási Művek biztosítja.

Egy-két naponta fertőtlenítenek

A múlt heti közleményben említett fokozott fertőtlenítés alatt a FÖRI szerint azt kell érteni, hogy a tranzitzónákban az egyébként megszokott három-négy naponkénti fertőtlenítő (elsősorban vizes technológiával végzett) takarításhoz képest gyakrabban, egy-két naponként végez ilyen takarítást a köztisztasági vállalat. A takarítás a burkolatokra és az utcabútorokra is kiterjed, tették hozzá.

A sajtószolgálat szerint most naponta minimum kétszer-háromszor szállítják el a hulladékot a migránsok által használt területekről, „a hulladékok összegyűjtése a területről szinte folyamatos”, és az aluljárókban folyamatos a takarítás. A Keleti pályaudvarnál 8 darab 240 literes hulladékgyűjtő edényt helyeztek ki, és a másik két pályaudvarnál is tettek ki plusz szemeteseket. Az önkéntes szervezeteknek felajánlották, hogy az aluljárókban használaton kívüli helyiséget vehetnek igényben raktározásra.

A FÖRI sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy a zónák önkéntesen vehetők igénybe, „senkinek sem kell arra számítania, hogy előállítják, vagy ide toloncolják”. Mivel a területet a menekültek bármikor elhagyhatják, nem volt külön szempont a kijelölésnél, hogy közel legyenek élelmiszerboltok, de mind a három pályaudvar forgalmas csomópont, sok bolt volt a közelükben.

Hattól éjfélig jár a két Ikarus

A területet „TRANSIT ZONE” feliratú táblák jelzik, ide tájékoztató táblák és önkéntes segítők vezetik a menekülteket. A FÖRI szerint a zónák kijelölésekor szempont volt, hogy közel legyenek a tranzitbuszok megállóhelyei, mert a tranzitzónák „fő funkciója a Befogadó Állomásokra jutás elősegítése”.

A „TRANZIT JÁRAT” feliratú táblával ellátott különbuszok szombat reggel óta járnak. BKV szombaton két, a városi forgalomban nem használt, de érvényes műszakival rendelkező Ikarus 280-as csuklós buszt állított be. Ezek reggel hattól éjfélig járnak a pályaudvarok között. A FÖRI információi szerint az első 24 órában nagyjából kétszázan utaztak velük egyik pályaudvarról a másikra.