Kritikusan alacsony a vízállás a Dunán és a Tiszán

2015.08.13. 20:39 Módosítva: 2015.08.13. 20:40

Rendkívül alacsony a vízállás a Duna és a Tisza több szakaszán, ami több országban fennakadást okoz a vízi közlekedésben -  tudta meg az M1 Híradója. A Tisza vízállása Szolnoknál is nagyon alacsony: alig magasabb az eddig mért legalacsonyabb szintnél úgy, hogy folyamatosan pótolják a kiskörei víztározóból.

Augusztus eleje óta kritikussá vált a vízállás a Dunán is. A dunaújvárosi kikötőben lelassult a munka, mert az uszályok egyre nehezebben tudnak közlekedni: az érkező uszályokból át kell rakodni az áru egy részét üres uszályokba, így tudnak csak átkelni a gázlókon, ráadásul egyesével.

Látszani fog az ínségszikla?

Magyarországon legutóbb 2003-ban volt hasonló szárazság. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en azt mondta: Budapesten a Duna most 107 centiméter, 1 méter alatt válik kritikussá a helyzet.

Van egy úgynevezett ínségszikla, ez 95 centiméternél látszódik ki a Szabadság és az Erzsébet híd között, most úgy tűnik hogy erre nem fog sor kerülni.

Az előrejelzések szerint hétfőn-kedden jelentős csapadék várható a Duna és a Tisza vízgyűjtőterületén.

Külföldön is leállt a közelekedés

Németországban a Duna több szakaszán teljesen leállt a közlekedés. Van, ahol a legmélyebb ponton is mindössze másfél méter mély a folyó, ezen pedig semmilyen nagyobb hajó nem tud áthaladni. Szerbiában kisebb-nagyobb fennakadásokkal ugyan, de még hajózható a Duna, Romániában viszont szintén rekordalacsony a vízszint.

Európa más folyóin is hasonló a helyzet, Drezdánál például az Elbán már csak gumicsónakkal lehet közlekedni, mert a folyó a legmélyebb, középső része is csupán fél méter mély.