Bíróság előtt a medvegyilkosok

2015.08.14. 11:04

Vádat emelt a Salgótarjáni Járási Ügyészség az ellen a tizenegy férfi ellen, akik kilőttek egy barnamedvét tavaly májusi vadászatukon – állt az ügyészség közleményében.

Először csak megsebezte egyikük – az I. rendű vádlott  a védett állatot, de az elmenekült. Csak másnap sikerült kutyákkal és több vadász bevonásával a még élő állat nyomára bukkanni. A II. rendű vádlott két lövéssel leterítette.

A medve teteme körül fényképeszkedő vadászok nem értesítették a vadászati hatóságot, nem szolgáltatták be a vadat, helyette ők maguk nyúzták meg a III. rendű vádlott lakásán.

A 250 ezer forint értékű állat megölése miatt az állatot ténylegesen elpusztító férfival szemben nem jogerősen másfél millió forintos természetvédelmi bírságot szabott ki a természetvédelmi hatóság.

A Bors úgy tudja, hogy a medvét először meglövő férfit G. Sándort 2007-ben a Nógrád megyei vadásznapon a Hubertus-kereszt bronz fokozatával tüntették ki. 

A 11 elkövetőt

  • fokozottan védett élő szervezet jogellenes elpusztításával elkövetett természetkárosítás bűntettével,
  • lopás vétségével
  • és egyiküket ezeken felül lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja.

Nyolc vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés és a vadászati tevékenységtől eltiltás, míg a többi vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint kérte a lőszerek és a medve lelövésekor használt lőfegyver elkobzását is