Újra beindult a miniszterelnöki casting az MSZP-ben

2
2015.08.15. 08:27
Ki küldheti padlóra Orbán Viktort? Ki lesz az a tökös baloldali vezető, aki egyesíti a szétesett baloldalt? Ki nyomhatja orrba a Jobbikot is? Ezen lamentálnak a baloldalon már régóta. Az MSZP-ben most megtalálták az embert, akit elkezdtek felkészíteni a nagy csatára. Tényleg nem fogja kitalálni, kit gondolnak messiásnak.

A baloldali beszélgetések slágertémája hónapok óta: vajon ki tudja legyőzni Orbán Viktort 2018-ban? Ki lesz az a karizmatikus vezető, aki össze tudja fogni a széttartó baloldalt? Ki lehet erre képes? Kicsoda?

Az MSZP-ben az Index információja szerint nem csak csevegések szintjén kezdődött el a kormányfőjelölt kiválasztása. Több szocialista politikus is azt mondta: egy MSZP-s kör a legnagyobb titokban megmérte, hogy az MSZP-sek közül ki jöhet szóba, és kit kellene felépíteni a következő években, hogy 2016–17-re esélye legyen „berobbanni”, majd a Fideszt és Orbán Viktort is kiütni a hatalomból.

Az MSZP-ben az örök reménység Botka László szegedi polgármester, aki már többször is elutasította, hogy a párt élére álljon, vagy hogy miniszterelnök-jelölt legyen. Mindig Szegedet választotta. A neve persze most is a kalapban van, de több szocialista vezető és párttag egyre kevésbé bízik abban, hogy ezúttal majd beleáll a küzdelembe.

Állítólag egy szocialista kör rendelt egy kutatást, amely megmérte több MSZP-s politikus előnyeit és hátrányait; a listán szerepelt az ismertebbek közül például Kunhalmi Ágnes budapesti elnök és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes.

De a kutatás azt hozta ki, hogy a legnagyobb esélye egy országosan kevésbé ismert szocialistának van. Nem fogja kitalálni, megmutatjuk a győztest a szocialista messiáskereső versenyben: ismerje meg Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettest.

Oké, de ki az a Tóth Bertalan?

Ha nem hallott eddig Tóth Bertalanról, nem a tájékozottságával van komoly probléma. Tóth az elmúlt években nemigen szerepelt az országos médiában. Az idén 40 éves jogász korábban Pécs alpolgármestere volt, az előző ciklusban nem is volt parlamenti képviselő. (Itt érhető el a honlapja.) 

Az utóbbi hónapokban azonban váratlanul aktív lett. Ő perelte ki a MET-szerződéseket, sokat foglalkozott az MVM és a MET kapcsolatával, ő kiáltott gázmutyit. A Quaestor-üggyel kapcsolatban is több felszólalása, tájékoztatója volt. Tóth jelenleg parlamenti frakcióvezető-helyettes, és többek szerint a frakcióvezetésből ő áll a legközelebb Tóbiás Józsefhez.

Szocialista forrásaink szerint Tóth az „építkezését” nem egyedül találja ki. Összehoztak mögé egy stylistból, médiaszakemberből, tanácsadókból álló csapatot, amely segíti a szerepléseit, és szocialista remények szerint megismertetik őt az országgal. Hogy a dologról már hónapok óta szó van, erősíti, hogy a Mandiner tudósítója Farkasházy Tivadar idei szárszói találkozóján is hallott erről pletykát. 

Tóth Bertalan az Indexnek azt mondta: nincs szó arról, hogy eldöntötte, miniszterelnök-jelölt szeretne lenne.

Frakcióvezető-helyettesként szeretnék minél jobban teljesíteni, ezért vannak, akik kívülről segítenek.

Ezért terjedt el, hogy egy professzionális csapat építi fel őt. Tóth szerint jelenleg még korai is a baloldali miniszterelnök-jelöltet kiválasztani, a választásokig még rengeteg idő van. Arról sem tud, hogy bármilyen erről szóló kutatás készült volna.

A háttérben feltűnik Puch László 

Tóbiás József MSZP-elnök azt mondta az Indexnek, hogy ő is hallotta a „legendát” Tóth Bertalan miniszterelnök-jelölti építkezéséről. Ám a pártelnök hangsúlyozta, hogy az MSZP-ben semmilyen casting (a szó a szocialisták számára kínos 2009-es kormányfőkeresést jelenti), és pláne semmilyen döntés nincsen. 

Tóbiás utalt az Indexnek adott júliusi interjújára, amely szerint az idén nem foglalkoznak a kérdéssel. Az MSZP őszi kongresszusa dönt az előválasztásról, amelynek menetrendje (így a kormányfőjelölt kiválasztásának módja) jövőre áll össze. A jelöltnek pedig kampányolnia kell mind a 106 választókerületben Tóbiás szerint. Ezután dől majd csak el, ki lesz a miniszterelnök-jelölt.

Információnk szerint Tóbiás vagy az MSZP elnöksége formálisan nem is döntött Tóth felépítéséről, és persze elnökségi ülésen sem tárgyalták. Két MSZP-s is azt mondta, hogy

Tóth építkezését nem más segíti, mint Puch László Baranya megyei elnök, egykori legendás pártpénztárnok.

Puch és Tóth Bertalan régi ismerősök, Tóth több ciklusban is önkormányzati képviselő volt Pécsen (általános polgármester-helyettes is volt 2006–2009 között). Tavaly a parlamenti választásokon ő volt a baloldal jelöltje az egyik pécsi választókerületben, és csupán 4 százalékkal vesztett a fideszes jelölttel szemben. 

Puch állítólag annyira bízik Tóthban, hogy a megyei elnökséget is szívesen átadná neki. Tóth Bertalan erről most azt mondta, elképzelhető, hogy Puch nem akar indulni a megyei elnökségért, de majd a helyi párttagok döntenek az utódjáról.