Kétségbeesett emberek várják vissza az áramot Budapesten

2015.08.18. 18:24 Módosítva: 2015.08.18. 23:54

Ha nem pusztít újabb heves zivatar, kedden sötétedésig a legtöbb fogyasztónál újra visszaállhat az áramszolgáltatás a fővárosban - közölte az Elmű szóvivője az MTI-vel.

Az Index is rengeteg levelet kapott olyan helyekről, ahol a hétfő esti vihar után még kedd éjszaka sem volt áram.

"A sors fintora, hogy az ELMŰ Kresz Géza utcai irodájával szemben az egész házban tegnap este 7 óta nincs áram" - írta kedd este egy olvasónk. "Teljesen feleslegesen telefonáltunk már vagy tízszer, az a válasz, hogy "nemsokára jövünk"."

A Szent István körút 9-ből kedd este azt jelezték nekünk, hogy még mindig nincs áram a házban és a mellette lévő tömbökben, azaz ekkor már 24 órája. "A szolgáltató még közelítőleg sem tud információt adni a szolgáltatás helyreállításáról" - írta egy lakó.

Az egyik legdurvább helyszín a Blaha Lujza téri aluljáró, ahol nincs áram, és 3-6 centi magasan áll a víz.

A VIII. kerületből azt írta olvasónk kedd éjjel, hogy hétfő este negyed nyolc és fél nyolc óta nincs áram. "Több lakó má má fotózza, hiszen fagyasztó és a frigó tartalma mind, mind kukára írható. Néhány lakónak nagyon fontos volna, hiszen kisbaba töri meg a csendet. Többek a munkájukba igyekeznének, de a megszokott igényesség (fürdés, hajszárítás, stb.) hiányában kellemetlen dolog a munkát felvenni" - írja.

Az V. és VI. kerületből is több embertől kaptunk hírt olyan helyekről, ahol a vihar óta nincs áram, az emberek türelme a végéhez közelít.

A vízzel telített pincék miatt van

Az Elmű-szóvivő szerint maga az elektromos hálózat kevéssé károsodott, de a kárelhárítást elsősorban az akadályozza, hogy még mindig vízzel telítettek, elsősorban a VI. VII. VIII. IX. és XIII. kerületben azok a pincék ahol az épületi transzformátorállomások találhatóak.

Mivel az Elmű nem rendelkezik szivattyúkkal, meg kell várniuk, hogy a tulajdonosok vagy a katasztrófavédelem vízmentesítse a pincéket.

További gondot okoz, hogy vannak olyan házak, ahol a szivattyúzás ellenére újra és újra vízzel telnek a pincék. Ezt vélhetően az okozza, hogy a csatornahálózat nem tudja elvezetni a felgyülemlett talajvizet.

A hétfő esti 45 ezerről, kedd délutánra 7 ezerre sikerült csökkenteni azon fogyasztók számát, akiknél még nem állt helyre az áramszolgáltatás.