Lázár János távozásáról suttognak

2015.08.19. 10:30

Meglepő fordulat következhet Lázár János karrierjében a Figyelő szerint. A lapnak ugyanis a miniszterelnökségi forrásai arról beszéltek, hogy

Lázár János egy időre kiszállhat a politikából, és német barátai tanácsára átnyergelhet az üzleti életbe.

A Figyelő szép csokorba gyűjti, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kivel volt konfliktusa az utóbbi időben: Csányi Sándor OTP-vezértől kezdve Tarlós István főpolgármesteren át Schmidt Máriáig (ezekről korábban az Index is írt).

A Figyelő szerint Lázárt érzékenyen érintette, hogy néhány héttel ezelőtt Borókai Gábor főszerkesztő a Heti Válaszban támadta élesen.

Régóta húzódik a konfliktusa Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel, akit Orbán a kabinetfőnökévé készül kinevezni. Állítólag Lázár közölte Orbánnal, hogy ha Rogán a Miniszterelnökségre kerül (szervezetileg ide tartozik a kabinetfőnök), akkor ő távozik a miniszteri posztról. 

A Figyelő szerint a Rogán-konfliktus mellett Lázárnak más oka is lenne a távozásra.

Nem tetszik neki például Orbán Viktor központosítási terve,

szerinte túl sok feladat hárul a Miniszterelnökségre, több minisztériumra lenne szükség. Márpedig Orbán a lap szerint éppen arra készül, hogy még kevesebb önálló tárcát alakítson ki.

Lázár környezete úgy látja, hogy bár a miniszter nagy munkabírású, de a mindennapos harcokba kezd belefáradni. Éppen ezért iktatna be egy néhány éves szünetet. Német barátai az üzleti életből szintén ezt tanácsolták neki, tehát lenne is menekülőút számára az üzleti életben.

Állítólag Lázár nagy példaképe Nicolas Sarkozy volt francia elnök, aki szintén polgármesterként kezdte, majd miniszter volt, vagyis szerinte sok a párhuzam a pályájukban. 

A Figyelő végig kérdőjelesen ír Lázár távozásáról, a miniszter nem nyilatkozik a cikkben. A lap ugyanakkor azt is felveti, hogy elképzelhető, hogy a távozási tervvel Lázár csak teszteli a környezetét, és üzenni akar Orbánnak vagy a párttársaknak: "lehet nélkülem is csinálni, de van kivel?".

Lázár egyébként épp a tegnapi sajtótájékoztatója végén tett egy viccesnek szánt megjegyzést, hogy soha nem dolgozott az üzleti szférában, és nem ért hozzá. Egy másik Figyelő-cikk pedig épp azzal foglalkozik, hogy Lázár tulajdonságait a gazdasági életben nagyon tudják értékelni. A cikk meglepő megállapítást is tesz: "Lázár János hívei és ellenfelei abban nagyjából egyetértenek, hogy a magyar politikai palettán ma a Miniszterelnökség első embere a legtehetségesebb, a legtöbb feladatot ellátó és a leginkább menedzserszemléletű, a leghatékonyabb vezető". Lázár ebben a cikkben sem nyilatkozik.

Megkerestük a cikkben szereplő felvetésekkel kapcsolatban a Miniszterelnökséget, amely nem kívánta kommentálni az újságírói értesüléseket.