Kiderült, hogy miért kellett Mocsainak a kamudoktori

2015.08.19. 10:36

A köztársasági elnök kinevezte Mocsai Lajost egyetemi tanárrá, így a doktori címmel sem rendelkező kézilabdaedző, a Testnevelési Egyetem vitatott körülmények között kinevezett rektora augusztus tizedikétől már hivatalosan is professzornak nevezheti magát - vette észre a Népszabadáság a Magyar Közlönyben megjelent intézkedést, melyet egyébként sem az előterjesztő Balog Zoltán miniszter, sem pedig maga Mocsai nem vert nagydobra.

Mocsai Lajosnak már a doktori kinevezésével is bajok voltak. A Debreceni Egyetem doktori és habilitációs tanácsa júniusban nagy többséggel leszavazta Szilvássy Zoltán rektor előterjesztését arról, hogy avassák díszdoktorrá, hiszen alig tud felmutatni a nevéhez köthető tudományos munkákat. Az egyetemen mindenki politikai nyomásról beszélt az előterjesztés kapcsán.

Végül egy kreatív csavarral - melyről itt olvashat - mégis megkapta az áhított doktori címet - és ezzel elhárult az akadály azelőtt, hogy ki lehessen őt nevezni a Testnevelési Egyetem rektorává. 

A Népszabadság szerint egyébként korábban valószínűleg pont a doktori cím hiánya miatt nem támogatta Mocsai professzori kinevezését a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) sem.