Már majdnem kész határzár, de így is jönnek a menekültek

2015.08.22. 11:02

A 175 kilométerből már 110-en kész van az ideiglenes határzár - akarom mondani gyorstelepítésű drótakadály -  a szerb-magyar határon, ami miatt már nem is látni annyi bevándorlót a határ mentén - írja a Napi Gazdaság. A lap újságírói Kelebiában tesztelték a vasfüggönyt, pontosabban kérdezték meg a helyieket, hogy hogyan áll a migránshelyzet, a helyiek pedig elmondták, hogy míg korábban 15-20 fős csoportokban vonultak a bevándorlók, most már két hete alig láttak menekülteket. 

Teljesen azért nem működik a határzár, az MTI beszámolója szerint

a Csongrád megyei rendőrség beszámolója szerint csak pénteken 1439 illegális bevándorló ellen intézkedtek.

Többségük viszont nem a már lezárt zöldhatáron próbált meg bejönni Magyarországra, hanem magyar sofőrök próbálták őket becsempészni,  akik közül volt olyan, akit egy már elkapott embercsempész ellen intézkedő rendőr állított meg az úton.

Januártól augusztus közepéig amúgy háromszor annyi menedékkérelmet adtak be , mint tavaly egész évben, 

összesen 123 ezret - ezt már a Magyar Hírlap írja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai alapján.

Január-februárban még főleg a koszovóiak adtak be kérelmeket, azóta viszont a legtöbben  Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból és Irakból menekülnek. Menekült státuszt viszont augusztus 19-ig összesen 82 embernek adta meg, 206-ot oltalmazottként, négyet pedig befogadottként ismert el a hivatal. 2225 kérelmet elutasítottak, 63 255 esetben pedig megszüntették az eljárást, mert a kérvény beadója tovább állt az országból.