Nincs járványveszély Magyarországon

2015.08.24. 08:41

Nincs járványveszély Magyarországon, mivel a bevándorlók nem terjesztenek olyan kórokozókat, amelyek veszélyt jelentenek a lakosságra, mondta az országos tiszti főorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán. Paller Judit hozzátette, járványügyi kockázat viszont van, mivel a bevándorlók egészségügyi állapotát nem ismerik, és származási országukban más járványügyi szabályok érvényesek, írja az MTI.

A magyar lakosság védett, köszönhetően többek között a magas oltottságnak, mondta a tiszti főorvos, majd hozzátette, a migránsok elsősorban szifilisszel, hepatitis B-vel és C-vel, valamint HIV-vírussal fertőzöttek, ezek a betegségek azonban nemi úton, illetve vérrel terjednek, így a fertőződéshez szoros kontaktusra lenne szükség. A bevándorlóknak segítő önkéntesek sincsenek veszélyben, ha betartják az előírásokat, tehát használják a megfelelő védőfelszereléseket, és ügyelnek a rendszeres fertőtlenítőszeres kézmosásra.

Paller Judit beszélt arról is, hogy nagyon nehéz a migránsokat megvizsgálni. Hiába írják ugyanis elő a jogszabályok, hogy a menekültstátuszért folyamodó, befogadóállomásokon elhelyezett külföldiekről értesíteni kell a járási tiszti főorvost, aki elrendeli a szűrésüket, a 14 ezer behívottnak eddig csupán öt százaléka, mintegy 500 ember jelent meg a vizsgálatokon. További problémát jelent, hogy később ők is "eltűnnek", ezért megfontolandó lenne, hogy a szűrés időtartamára olyan helyen tartsák őket, ahonnan nem tudnak elmenni.