Orbán jobb teljesítményt vár a minisztereitől

2015.08.25. 13:05

Nem volt felhőtlen a hangulat délelőtt a kormányzati konferencián, értesült az Index. Úgy tudjuk, a miniszterelnök kritikus hangvételt ütött meg több miniszterével szemben, jobb teljesítményt vár többüktől is. „A miniszterelnök elsősorban a beígért közigazgatási reform eredményeinek elmaradása miatt elégedetlen" – mondta lapunknak a konferencia egyik névtelenséget kérő résztvevője.

A közigazgatás átalakítása már a 2010-ben felálló második Orbán-kormány egyik célja volt. Először Navracsics Tibor futott neki, de a kormányablakokkal csak megduplázta a bürokráciát, majd második körben Lázár János és Trócsányi László bábáskodása alatt kellett volna csökkenteni az állami bürokráciát, de egyelőre ők sem érték el a kívánt eredményt. Az utóbbi időben Lázár is többször panaszkodott erről. Arról, hogy mennyire nem halad a bürokráciacsökkentésnek nevezett államreform, itt írtunk korábban

Teljes titokban

Lázár két hete jelentette be, hogy ma először rendezik meg a kormányzati konferenciát. A kormánytagokon kívül például Matolcsy György jegybankelnök és Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövet is jelen van. Lázár szerint a rendezvény nem a nyilvánosságnak szól, hanem egy szakmai fórum. Ennek megfelelően a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik az esemény, az újságírók nem is akkreditálhattak a parlamentbe, az Index is megpróbált bejutni, de a sajtóiroda elhárította a próbálkozást, mondván, erre a napra nincsen meghirdetett esemény. 

Az előzetes pletykák arról szóltak, hogy Orbán a konferencián meghallgatja a miniszterek beszámolóját, majd utána egyenként is értékeli mindegyikkel az eddigi munkát, és ezután várható, hogy személycserék lesznek a kormányban. Lázár János a Magyar Hírlapnak adott interjúban szeptember 15-ét jelölte meg a személycserék napjaként. Az eddigi információk szerint a változások nem miniszteri, hanem államtitkári, helyettes-államtitkári szinteken várhatóak.