Túlzás a költségvetési csalás vádja, állítják a baptisták

2015.08.25. 17:49

A baptisták által irányított intézmények csupán 10 százalékának vizsgálata után indítottak nyomozást a szeretetszolgálat ellen, védekezik az egyházi szervezet közleményében. A baptisták ellen különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást a NAV. Az állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásoknál találtak visszaéléseket az ellenőrök.

A baptisták keddi közleményükben azt írják: "A mindösszesen az ellátás 10 százalékát érintő vizsgálat ellenére a felfüggesztés országos kiterjesztését túlzónak és indokolatlannak tartjuk. A folyósítás felfüggesztésének indokoltságát, jogszerűségét a Baptista Szeretetszolgálat ezen túlmenően is mind jogilag, mind ténybelileg, minden vonatkozásban vitatja, azt megfellebbezi."

A szervezet a vizsgálat miatt nehéz anyagi helyzetbe került, mert a vizsgálat miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az állami támogatásukat. "A Kincstár 2015. augusztus 11-én kézhezvett végzésében azonnal végrehajthatónak nyilvánítva, már augusztustól felfüggesztette az összes, házi segítségnyújtást és idősek nappali ellátását nyújtó intézmény működéséhez szükséges teljes költségvetési támogatást. Ezen feladatok biztosításához szükséges állami támogatás tehát megszűnt, egyik napról a másikra."

A baptisták nem adtak utasítást felmondásokra, de az elbocsátások elkerülése végett kérték a Kincstárat, hogy folytassák a kifizetéseket. Erre még nem kaptak választ.