Tényleg gazdasági menekült a migránsok többsége?

2015.08.26. 18:08

Több mint 141 ezren léptek eddig be az országba, túlnyomó többségük illegálisan, a zöldhatáron, a legtöbben gazdasági menekültek, akiket valójában nem üldöznek, az a céljuk, hogy jobb gazdasági körülmények között éljenek, ezért hagyják el a hazájukat

mondta Németh Szilárd, a Fidesz erős embere azon a sajtótájékoztatón, amin azt jelentette be, hogy a Fidesz a honvédség bevetését kezdeményezi a déli határszakaszon, megoldandó a menekültkérdést. Nem rossz arány: a mondatnak csak a fele nem tűnik igaznak. A második.

Mivel nem feltételezhetjük Németh Szilárdról, hogy napi rendszerességgel járja Afganisztán és Szíria utcáit, ezért azt kell gondolnunk, hogy csak a kormány kommunikációs stratégiájának része lehet azt állítani, hogy a Magyarországra érkező menekültek többsége ("legtöbben") nem valódi menekült.

Mert ha elfogadjuk a tényt, hogy Afganisztán, Szíria és Irak olyan országok, amelyek jelenleg nem biztonságosak, ahol háborúk dúlnak, ahol bármikor egész falvakat számolhat fel az Iszlám Állam, akkor azt is el kell fogadnia Németh Szilárdnak, és a kormányak, hogy a Magyarországra érkező menekültek többsége ("legtöbben") bizony nem csak a jobb gazdasági körülmény, hanem az üldözés, a háború miatt indul útnak.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal legfrissebb − 2015.01.01–től 2015.08.25-ig − adatai szerint ugyanis idén 133 585 menedékjog iránti kérelmet regisztráltak, a menekültek 80%-a pedig a következő négy országból érkezett az elmúlt három hónapban: Szíria (39 981 fő), Afganisztán (36 969 fő), Pakisztán (12 273 fő) és Irak (6224 fő).

Az év elején még masszívabb talajon állhatott volna Németh "legtöbbenezése", hiszen több mint 24 ezer menekült érkezett például csak Koszovóból, de az elmúlt három hónap adatai szerint ez már nagyon nincs így. Ha az elmúlt hónapok top négy országa közül kivesszük Pakisztánt − amibe Németh Szilárd még kapaszkodhatna az érvelésével −, a másik három országból érkező 83 ezer ember (és akkor még nem is számoltuk a Nigériából, Eritrából, Szomáliából érkezőket) semmiképpen sem nevezhető a menekültek egy kis, elenyésző részének. Sőt, Németh Szilárd szavaival élve úgy is mondhatjuk, a "legtöbben" ezekből az országokból érkeznek.

menedékjog iránti kérelem | Create infographics