77,2 millióba kerülnek a menekültek a fővárosnak

2015.08.27. 17:22

Havi 77,2 millió forintos extra költséget jelent a fővárosnak az agusztus elején a főpályaudvarok környékén a menekülteknek kialakított tranzitzónák fenntartása, derült ki egy előterjesztéből, amelyről a következő ülésén, jövő szerdán fog szavazni a fővárosi közgyűlés. 

Ennyi pénzből oldják meg, hogy

  • a tranzitzónákban a Fővárosi Csatornázási művek biztosítsa a zuhanyzási és vécézési lehetőséget,
  • a rendőrség, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) és egy polgárőrszövetség biztosítsa a rendet,
  • a BKV biztosítson két buszt, amivel a pályaudvarok között szállítják a menekülteket
  • az ÁNTSZ figyelje, hogy nincs-e valami járvány kitörőben
  • az Főket gondoskodjon arról, hogy ne menjenek tönre a zöld területek
  • az FKF pedig a tisztán tartsa a zónákat

Mivel a fenti szervezeteknek a költségvetése nem számolt ezzel az extra kiadással, ezért mindezt a fővárosi önkormányzatnak kellene finanszíroznia.  Erről az önkormányzat a következő közgyűlésen fog dönteni. Az egész országra egyébként Szijjártó Péter szerint 15 milliárd forintos többletköltséget ró a menekültek számának meredek növekedése.

A jelenlegi, a Nyugati, a Déli és  Keleti pályaudvar közelében kialakított tranzitzónákon kívül a VIII. kerületi Verseny utcában is lesz egy tranzit. Itt a volt piac négyezer négyzetméteres területén a főváros az őszies időszakra is felkészülne sátrak felállításával. Ez a becslések szerint további 373 millió forintba fog kerülni.

A rendőrség folyamatos jelenletének a tranzitzónák környékén van már eredménye is, az utóbbi időszakban 50 embert vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával. Tavaly Budapesten összesen 5 ember fogtak el embercsempészet miatt.

Annyi biztos, hogy Tarlós István főpolgármesternek már most elege van a tranzitzónákból, pedig még csak körülbelül két hete működnek.  A főpolgármester szerint a tranzitzóna lényege az volt, hogy a pályaudvarokról a migránsok lehető leggyorsabban tovább tudjanak menni. A továbbhaladás lehetőségei viszont beszűkültek, így a pályaudvar melletti zónáknak sincs sok értelme. (A Bécs felé tartó vonatokról rendszeresen leszedik a menekülteket a magyar hatóságok, de volt már, hogy az osztrák rendőrök nem engedték be a menekültekkel teli vonatot.)