Gulyás: Az alaptörvény megengedi a honvédség bevetését

2015.08.27. 13:28
Az Index információi szerint a Fidesz vezetésében nincs belső vita arról, hogy a magyar honvédséget be kell-e vetni a menekülthullám miatt. Az egyetlen vitás kérdés, hogy ezt engedik-e a hatályos törvények, vagy törvényt kell módosítani. Az viszont továbbra sem világos, hogy milyen bevetési feladatokról van szó. A katonák eddig a a határzár építésében működtek közre.

A Jobbik három év után sem ismeri az alaptörvényt – mondta az Indexnek Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke. Gulyás szerint az ellenzéki párt állításaival szemben nincs alkotmányos akadálya, hogy a Fidesz javaslatának megfelelően a hadsereget is bevonják a menekültügy kezelésébe, mert az alaptörvény tételesen kimondja, hogy

a Magyar Honvédség alapvető feladata Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelme.

Gulyás szerint a szövegben katonai védelem kifejezésen nem kell fennakadni, hiszen ez nem háborús helyzetet jelent: a honvédség csak katonai védelmet láthat el. A politikus elismerte: arról valóban van jogi természetű vita, hogy a honvédelemről szóló törvényt módosítani kell-e, de szerinte ezt hamarosan tisztázza egymás között a két érintett tárca, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium vezetése.

Hende Csaba honvédelmi miniszer szerdán azon az állásponton volt, hogy katonaságnak „az államhatár őrizete és védelme tekintetében nem szán szerepet” az alaptörvény és a honvédelemi törvény, ezért módosításra van szükség.

A nemzetbiztonsági kabinetből kiinduló, majd a Fidesz által felkarolt kezdeményezésről még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen szerepet szánna a katonáknak. Kedd este még a kormány tagjai is ellentmondóan nyilatkoztak arról, hogy az ötlet egyáltalán felmerült-e az ülésen, másnap azonban Németh Szilárd rezsibiztos, a nemzetbiztonsági bizottság tagja bejelentette a javaslatot.

A honvédség fegyveres beavatkozása vagy egy esetleges aknazár telepítése nemzetközi jogi és humanitárius szempontból nyilvánvalóan nem jöhet szóba. De a macedóniai példa alapján a határvédelemben sem sokat segíthet, ha katonákat állítanak a határsávba. Szakértők szerint időközben a menekültek is megtanulták, hogy ilyen esetekben a nagy létszámú csoportokba verődve sikeresen át tudnak törni, a több száz fős rohamokkal a katonaság sem tud mit kezdeni.

Forrásaink szerint a Fidesz-javaslat lényege az lehet, hogy a honvédség technikai eszközeivel szervezett logisztikai hátteret biztosítson a csúcsokat döntő menekülthullám idején.

Ugyanakkor a kormánypárt számára a katonák bevetése egy újabb csavar a kommunikációs gépezetben, amellyel a migránsok által okozott veszélyek elhárítására tett erőfeszítéseket lehet hangsúlyozni.