Ki volt az egyetlen hiányzó VIP a kormányzati konferencián?

2015.08.28. 11:54
Az utolsó pillanatban kimentette magát Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és nem ment el a kedden megtartott kormányzati konferenciára.

Az MNB elnöke tartotta volna a keddi kormányzati konferencia egyik leghangsúlyosabb felszólalását, de nem ment el az eseményre.

Matolcsy György az eltervezett napirend szerint a konferencia legvégén, a miniszterelnök összefoglalója előtt tartott volna egy félórás előadást. Úgy tudjuk, az egykori gazdasági miniszter volt az egyetlen a meghívottak közül, akinek a stratégiai fontosságú esemény idején más, sürgősebb dolga akadt.

Lázár János a keddi esemény után azt mondta, hogy a konferencián Orbán Viktor határidőt szabott a minisztereinek, hogy elvégezzék a rájuk kiszabott feladatokat, mert 2017–2018 már a választási felkészülés, a kampány éve lesz. A miniszterelnök ezért egy évet adott a kormánytagoknak.

Az eseményen kiértékelték a kormányzat eddigi teljesítményét. Orbán az értékeléshez és a feladatok meghatározásához kérte több „külsős” segítségét is. Matolcsy György mellett így kapott meghívást többek között Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke is, aki például arról beszélt, hogy a minisztériumi háttérintézmények vezetői nem fogadják meg az ÁSZ útmutatásait, és nagyon pazarló gazdálkodást folytatnak.

Az Index megkereste az MNB sajtóosztályát, hogy megtudjuk, Matolcsy György miért maradt távol, illetve hogy hiányzása miatt milyen információkról maradtak le a kormánytagok. Választ egyelőre nem kaptunk.