Egy kis magyar falu felajánlotta a sportpályáját a menekülteknek

2015.08.29. 18:33

Ha felemerül, hogy menekülttábort építenének a közelébe, a legtöbb magyar település mindent megtesz azért, hogy ezt elkerülje. Nem így a horvát határ közlében fekvő Siklósnagyfalu, amelynek polgármestere felajánlotta a kormánynak, hogy a falu sportpályájára építsenek egy menekülteket befogadó állomást, írja a Harkanyhirek.hu. A néhány száz fős falu cserébe az utak, járdák és a közműhálózatok fejlesztését kéri.

Kosztics József, Siklósnagyfalu polgármestere
Kosztics József, Siklósnagyfalu polgármestere
Fotó: Kacsúr Tamás / harkanyhirek.hu

Kosztics József polgármester azt is vállalná, hogy a település a menekültek számára egészségügyi, szociális és mentális segítséget biztosítson. A polgármester szerint ezzel a lépéssel javulhatna a faluban az életminőség, és új munkahelyek is lennének. Látja persze a döntés veszélyeit is, de úgy véli, de a fokozott rendőri jelenlét miatt összességében előnyösen hatna a falura a jövőjét is meghatározó intézkedés.

Mindeközben Martonfa polgármestere egy hosszú nyílt levélben fejtette ki szombaton, miért is nincs már valójában szükség a martonfai befogadóállomás megépítésére. Csémi Gabriella szerint ha a kormány tervei szerint megépülnek a határmenti tranzitzónák, ahonnan a menekültek csak azután léphetnek ki, hogy menekültstátuszt kapnak, akkor "logikailag szükségszerűtlenné válik" válik egy újabb, az ország belsejében található tábor megépítése.

A martonfai polgármester egy kis matekot is végzett: ha Németország ezentúl nem küldi vissza az első regisztrációjuk helyére a szíriai menekülteket, és ha Magyarországra főleg szíriai menekültek érkeznek, akik Németországba mennek tovább, akkor, "ha a jelenleg funkcionáló menekülttáborok létszámából kivonjuk az ott megszálló szíriaiakat, illetve a hatóságok által gazdasági bevándorlónak minősített migránsokat, akkor Magyarország már most is elég kapacitással rendelkezik a menekülthullám kezelésére", írta.