A Jobbik kiütötte a Fideszt Tapolcán

2015.08.30. 20:00 Módosítva: 2015.08.30. 20:18
Mindkét önkormányzati körzetben magasan győzött a Jobbik a tapolcai időközi választáson. A Fidesz által támogatott függetleneknél magasan több szavazatot kaptak a jelöltjei. A baloldal brutálisan visszaesett.

A jobbikos képviselők kapták a legtöbb szavazatot a tapolcai időközi önkormányzati választáson. A jobbikos Pass Sándor és Décsey Sándor ülhet be a képviselő-testületbe, ami azt jelenti, hogy a Jobbiknak a független alpolgármesterrel megvan a többsége a tapolcai testületben. 

A Fidesz által támogatott függetlenek lettek mindkét körzetben a másodikak. Az MSZP–MLP jelöltje az egyik körzetben harmadik, a másikban utolsó lett, még egy független volt jobbikos is megelőzte.

Nem hivatalos információnk szerint a következő eredmények születtek.

A 3. választókerületben

  1. Pass Sándor – Jobbik, 314 szavazat (58%)
  2. Ács Jánosné – független (a Fidesz–KDNP támogatásával), 116 szavazat (21,4%)
  3. Kránicz András – MSZP–MLP, 86 szavazat (15,8%)
  4. Szalkai Zsolt – független, 26 szavazat (4,8%)

Az 5. választókerületben

  1. Décsey Sándor – Jobbik, 262 szavazat (52,4%)
  2. Horvátné Somogyi Ildikó – független (a Fidesz–KDNP támogatásával), 127 szavazat (25,4%)
  3. Toronyi Tibor – független, 71 szavazat (14,2%)
  4. Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal – MSZP–MLP, 40 szavazat (8%)

Látható, hogy a Jobbik nagyon tarolt, az egyik körzetben kétszer, a másik körzetben majdnem háromszor annyi szavazatot kaptak a jelöltjei, mint a kormánypárt által támogatott indulók. A Fidesz–KDNP ezúttal nem pártlogókkal indította a jelöltjeit, de a jelek szerint ez sem segített.

A baloldalnak figyelmeztető jel, hogy a jelöltjei nem tudják begyűjteni a a kormányellenes protestszavazatokat, ha a Jobbik indulói esélyesebbek. A két körzetben induló függetlenek volt jobbikosok, az egyiküknek sikerült megelőznie még a baloldali jelöltet is.

Tapolcán két egyéni önkormányzati körzetben kellett időközi választást tartani. A 3. számú egyéni választókerületben azért, mert a térség korábbi jobbikos képviselője – és jelenlegi polgármestere – Dobó Zoltán lemondott a képviselőségről. Az 5. számú egyéni választókerületben pedig az április 12-i időközi országgyűlési képviselő-választáson mandátumot szerzett jobbikos Rig Lajos utódját kell megválasztani.

Ünnepel a Jobbik

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója vasárnap esti közleményében azt írta: „A Jobbik mint kormányváltó erő mögé ismét felsorakozott a magyar emberek többsége.” A pártigazgató hozzátette: „Külön sikerként értékeljük, hogy a jobbikos jelöltek mindkét választókerületben több szavazatot szereztek, mint a többi jelölt együttvéve. Az ellenzék vezető erejének jelöltjei pártszínekben győzték le a Fidesz színeit fel nem vállaló, függetlenként induló kormánypárti jelölteket".

Dobó Zoltán jobbikos polgármester azt írta: „A nagy arányú győzelem óriási felelősséggel jár. Olyan felelősséggel, amivel tartozunk minden egyes választópolgárnak, függetlenül attól, hogy kire szavazott. Örülök annak, hogy az előttünk álló kicsit több mint 4 évben egy egységes testülettel tudunk szembenézni az előttünk álló feladatokkal."

Tapolca egyre inkább jobbikos

A tavaly októberi választáson a jobbikosok nyerték a körzeteket, majd az idei áprilisi időközi parlamenti választáson ezekben a szavazókörökben földbe döngölték a Fideszt. Ezúttal még jobban kiütötték a Fideszt, ha a százalékos arányokat nézzük.

A tapolcai választás tétje az volt, hogy melyik párt szerez többséget a képviselő-testületben. Eddig öt fideszes, egy szocialista, egy független (volt MSZP-s) és három jobbikos szavazhatott a testületben, most ehhez jön a két jobbikos képviselő. Vagyis Dobó Zoltán jobbikos polgármesternek a független alpolgármesterével immár megvan a többsége a testületben (városvezetőként neki is szavazati joga van).

Fontos megjegyezni, hogy időközi önkormányzati választásról van szó, ráadásul elég alacsony részvétellel (28 százalék körülivel), amelyből nem szabad messzemenő országos következtetéseket levonni. A mostani választás érdekessége viszont, hogy Tapolca 2010-ig egyértelműen fideszes bástya volt, ám a helyi kórház leépítéséből a Jobbik politikai előnyt tudott kovácsolni, és tavaly át is vette a város vezetését.