Orbánt bírálja a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója

2015.08.31. 19:20

Erősen kritizátla Magyarországot William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) főigazgatója az AP amerikai hírügynökségnek hétfőn adott interjúban a migránsügy kezelése miatt.

Az olyan országok, amelyek akadályozzák a migránsokat, hogy vonattal Európában utazzanak "egyenesen az embercsempészek karjai közé lökik őket" - jelentette ki az MTI szerint. Swing hosszú ideig az Egyesült Államok diplomatájaként dolgozott, mielőtt a 157 országot tömörítő IOM vezetője lett.

A főigazgató úgy vélte, hogy egyes európai politikusok hajlamosak figyelmen kívül hagyni a bevándorlás nyújtotta előnyöket, és inkább egyfajta félelemfaktort erősítenek, ami afelé tereli a kormányokat, hogy a korábbinál sokkal szigorúbb vízumszabályozást vezessenek be. 

Swing ezzel szemben azt szorgalmazza, hogy a kormányok enyhítsenek a migránsok mozgásának szabályozásán, javítsanak a befogadóközpontokban az életkörülményeken, és sújtsanak le az embercsempészekre. Meglátása szerint a kormányok egyebek közt azzal tudnák kifogni a szelet a csempészek vitorlájából, ha biztosítanák a migránsok biztonságos, törvényes utazását.

Ha megtagadjuk tőlük, hogy érvényes menetjegyeik ellenére felszálljanak egy vonatra - ahogy az Magyarországon történt -, akkor csempészek karjai közé kerülnek

- mondta Swing, hozzátéve, bár Orbán Viktor nevét ki nem mondva, hogy "politikusok szavazatokat gyűjtögetnek a migránsok rovására."

Swing egyúttal megjegyezte, hogy Szíria szomszédjaira - Törökországra, Libanonra és Jordániára - sokkal nagyobb migrációs nyomás nehezedik, mint Európára, mivel négymillió menekült árasztotta el őket.