150-250 ezer forinttal verik át a menekülteket a vonatjegyvásárlásnál

2015.09.03. 08:46
500-800 eurót, azaz 150-250 ezer forintot is legomboltak a Keleti pályaudvaron veszteglő menekültekről magyar közvetítők, akik azzal áltatták őket, hogy elintézik nekik a müncheni utazásukat.

Szerda este a Keleti pályaudvar előtt menekültek egy csoportja egy arab tolmács segítségével azt állította a Migration Aid egyik önkéntesének, hogy magyarok sok száz euróval átverték őket.

Kiderült, hogy az eleve száz euró feletti darabáron kínált vonatjegyekért súlyos felárat fizettek: volt, aki a vonatjegyek árán felül 500-800 eurót adott azoknak a magyar közvetítőknek, akik azt állították, elintézik a menekülteknek a müncheni utazásukat.

A jegyüket is megmutatták, amin világosan látszik a szeptember 1-i dátum.

Ez azért érdekes, mert szeptember 1-jén, azaz kedden már rendőrsorfal zárta el a menekültek elől a bejáratot a Keletinél. A jegypénztárban pedig csak azoknak adtak el vonatjegyet, akik érvényes útiokmányokkal, útlevéllel, vízummal rendelkeztek. A közvetítők tehát azt ajánlották föl a menekülteknek, hogy mivel ők magyar állampolgárok, így bemehetnek a pályaudvarra és meg tudják nekik venni a jegyeket.

Azokat, amiket aztán semmire sem tudtak használni, hiszen több sorstársukhoz hasonlóan hiába lobogtatták azt, a rendőrök sem tegnap, sem ma nem engedték be a menekülteket a pályaudvar épületébe. Az ORFK egy tegnapi közleményében ráadásul arról írt, hogy a Szlovákia és Ausztria felé kilépő vonatokat ellenőrzik, és ha egy utasnak nincsenek rendben a papírjai, leszállítják.

Az átvert menekültek különösen azért mérgesek, mert a hatóságok három nap elteltével közölték velük, hogy a magyarországi menekülttáborokat leszámítva nem mehetnek innen sehová. Az őket átverő magyarok pont ezt, vagyis a tájékoztatás hiányát, a bizonytalanságot és a tömegben terjedő pletykákat tudták kihasználni a csaláshoz.

Menekültválság percről percre itt ->>>>