A német nagykövetség visszautasítja Lázár állításait

D KOS20150903004
2015.09.03. 11:59

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfóján – főnökéhez, Orbán Viktorhoz hasonlóan – a németekre hárította a Keletinél kialakult menekültügyi válsághelyzetet.

Lázár János szerint azért jelentek meg a menekültek tömegei Budapesten, mert „a német kormány meghívta a terített asztalhoz a szíriai menekülteket”, és reményt keltett bennük, hogy a szíriaiak engedély nélkül bejuthatnak, és ott maradhatnak. A miniszter ezért felszólította a budapesti német követséget, hogy menjenek kia Keletihez, és ott magyarázzák el a menekülteknek, mi a valós jogi helyzet, és hogy mi vár rájuk Németországban.

Az Index megkereste a német nagykövetséget, ahol a sajtó osztályon közölték, nincs szándékukban kimenni a Keletihez. A budapesti diplomáciai képviselet szerdán honlapján egy magyar és angol nyelvű közleménybenfoglalta össze a német kormány jelenlegi álláspontját. Ebben azt hangoztatták, hogy a dublini egyezmény érvényes európai jogszabály, így a menekültstátuszt kérelmezőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelynek határán keresztül beléptek az Európai Unióba.

A nagykövetség szerint a közleményben megfelelő tájékoztatást adtak.

A sajtóosztályon visszautasították Lázár másik állítását is. Azt mondták, nem Merkel kancellár jelentette be, hogy a szíreket mentesítenék a dublini megállapodásban előírt procedúrák alól. Ez egy félreértés volt, amely elterjedt a nemzetközi sajtóban.