Elég nagy szüksége van az ellenzékre a Fidesznek

2015.09.03. 10:38
Jobbikos, sőt LMP-s szavazatokra is szükségük van a kormánypártoknak arra, hogy gyorsan, már holnap megszavazzák a menekültekről szóló törvénymódosításokat. Ha az ellenzék nem segít, akkor sincs veszve minden a Fidesznek, de lassabb lesz a törvényhozás.

Négy javaslatról, legfőképp a kormány menekültcsomagjáról tárgyal az Országgyűlés ma délután egykor kezdődő, kétnapos rendkívüli ülésén. A képviselők a házszabálytól történő eltéréssel akár már holnap elfogadhatják a kormány tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztéseit.

Ahhoz ugyanis, hogy két nap alatt elfogadjon az Országgyűlés egy új törvényt, szavazni kell a házszabálytól való eltérésről, ami viszont négyötödös többséget igényel. A Fidesz–KDNP-nek mindenképp szüksége lesz ellenzéki szavazatokra a dologhoz.

Az MSZP semmiképp nem járul ehhez hozzá – mondta egy csütörtök reggeli sajtóbeszélgetésen Harangozó Tamás frakció-vezetőhelyettes és Molnár Zsolt MSZP-s képviselő. Vagyis a Fidesz a jobbikos és LMP-s képviselők szavazataiban bízhat. A négyötöd a Jobbikkal is csak akkor van meg, ha nincsenek ott teljes létszámban a képviselők. 

Az ülés elején tehát még nem a törvénycsomag tartalmáról, hanem csak arról szavaznak a képviselők, hogy mikor és hogyan tárgyalják. Két eset lehetséges.

  • Ha megvan a négyötöd, akkor ma este megtárgyalják, holnap szavaznak róla. Ekkor a Fidesznek a kétharmados módosításokhoz (rendőrségi és honvédelmi törvény) van szüksége egy ellenzéki szavazatra.
  • Ha viszont nincs meg a négyötöd, a Fidesz számára akkor sincs veszve az egész. Van egy olyan technikai lehetőség, hogy kivételes sürgősségi eljárással nyújtják be az egész csomagot. Így holnap tárgyalhatnak és szavazhatnak is a feles törvényekről. A kétharmados törvényekről viszont semmiképp nem tudnak holnap szavazni, azt a házszabály kizárja.

Miről szavaznak?

Először is a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő két törvényjavaslatról. A kormány és a Fidesz–KDNP-frakció ezekben egyebek mellett tranzitzónák felállítását kezdeményezi a határon, szigorítja a büntető törvénykönyvet, továbbá bevezetné a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát. Kétharmados törvénymódosítással a honvédség bevetését is lehetővé tennék. Itt olvashatja részletesen, mi áll a csomagban.

A képviselők ezeken felül tárgyalhatják azt a határozati javaslatot, amelyben az Európai Unió vezetőinek üzennének az illegális bevándorlással kapcsolatban. És van egy kakukktojás: a családi kedvezményhez előírt kötelező adóazonosító-használat elhalasztását kezdeményező fideszes javaslat vitáját is megkezdhetik. 

Az ellenzéki pártok álláspontjáról eddig a következőket tudjuk. A Jobbik alkotmánymódosítást nyújtott be, hogy lényegében a hadsereg tűzparancsot kapjon a határánál. (Egész pontosan arról van szó, hogy a határ fizikai védelme érdekében élet kioltására nem alkalmas fegyvereket használhatnának a katonák. Legfeljebb az állomány tagjainak életét veszélyeztető, önvédelmi helyzet esetén figyelmeztetés tételét követően használhatnák az élet kioltására alkalmas fegyvereket - írta a Jobbik.) A párt számára tehát a minél keményebb fellépés a kívánatos. A Jobbik még nem közölte, hogy a csomag mely elemit szavazza meg.

Az MSZP viszont mindent leszavaz, és a házszabálytól való eltérést sem támogatja. A szocialisták szerint a hadsereg bevetése után „félő, hogy vér fog folyni” – jelentette ki Harangozó Tamás. A katonák ugyanis nincsenek kiképezve ilyen jellegű feladatokra. Az MSZP szerint több menekülttábor kellene, a menekültügyi eljárások felgyorsítása és hogy a katasztrófavédelem és az ÁNTSZ is kapcsolódjon be a feladatok ellátására.