Lázár–Rogán-párharcot várnak Kötcsén

2015.09.03. 08:39

Gyurcsány Ferenc állítólag felesége kérésére el szokta hagyni a családdal kötcsei birtokát arra az időre, amíg Orbán Viktor és a kormány holdudvara megtartja a maga találkozóját a Somogy megyei faluban.

Nem lesz ez másként idén sem, a Figyelő szerint viszont mégis el fog térni a hétvégi találkozó a többitől: a téma a párton belüli konfliktusok kezelése lesz és leginkább Rogán Antal és Lázár János párbajára lehet számítani. „A Fidesz-frakció vezetője és a Miniszterelnökséget irányító miniszter között régóta megy a boksz”, mindketten kulcsszerepre törnek a párton, és lehetőleg a kormányon belül, ami elkerülhetetlenül vezet a konfliktushoz. (Más kérdés, hogy amíg a párharc eldöntését Orbán Viktortól várják, addig az ilyen csaták jól is jöhetnek a miniszterelnöknek.)

Ki kicsoda lehet?

Lázár pillanatnyilag nyerésre áll, a miniszterelnökség vezetőjeként, az EU-s pénzek felelőseként hatalmas források felett diszponál, vele szemben a frakcióvezető mintha hátrébb szorult volna. Ennek ellenére a hetilap fideszes forrásasi szerint Rogán Antalból akár miniszterelnöki kabinetvezető is lehet, mert zűrös pénzügyei ellenére becsben tartja a politikust. Lázár nem szívesen venné, ha Rogán bekerülne a Miniszterelnökségbe.

A lap szerint Lázár egy időre akár vissza is vonulna a politikából az üzleti életbe, bár ezt a lehetőséget a cikk egy másik megállapítása kétségbe is vonja: eszerint Rogánnak a hatalomhoz van szüksége ahhoz, hogy jól menjenek az üzletei, míg Lázárnak a „pénzügyek kezelésével járó befolyás épp arra kell, hogy hatalma legyen.”

Igaz, azt sem tartják kizártnak a lap Lázár és Rogán körein kívüli pártbeli forrásai, hogy Rogán és Lázár talán ott sem lesz az első vonalban a 2018-as választáson, mert mindkét politikus renoméja megkopott, „velük már nem lehet nyerni, csak veszíteni”.