Lemondott a Vas megyei bírói tanács

2015.09.03. 16:02 Módosítva: 2015.09.03. 19:24

Lemondtak a Szombathelyi Törvényszék bírói tanácsának tagjai – értesült az Átlátszó. Hasonló eset emberemlékezet óta nem fordult elő a magyar igazságszolgáltatásban, írják.

Információik szerint egy emberként állt fel a törvényszék bírói tanácsa, miután úgy érzékelték, véleményezői szerepük kiüresedett, testületüket megkerüli az OBH elnöke egy bíró-kinevezési ügy kapcsán.

Közigazgatási és munkaügyi bírósági bírói álláshellyé alakította július 17.-ei határozatában Handó Tünde a korábban meghirdetett járásbírósági bírói állást, ez a határozat váltotta ki az Átlátszó szerint a konfliktust a Vas megyei igazságszolgáltatás és a budapesti OBH között.

A Bírósági Közlönyben közzétett döntés nem tartalmaz indokolást. Az OBH válasza szerint az elnök azért változtatott, mert a kiírás óta (azaz április és július között) jelentősen megnőtt, az országos átlag 160 százalékára emelkedett a közigazgatási bírák munkaterhelése, így inkább az ő körükben van szükség plusz munkaerőre.

A szombathelyi igazságszolgáltatás nem először kerül a hírekbe: 2013-ban történt, hogy Handó érvénytelenné nyilvánította a megyei törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot, és megbízta a pályázaton nem is indult Andor Szabolcsot, annak ellenére, hogy a korábbi elnök pályázatát a bírák többsége támogatta.