Idén már több mint 900 embercsempészt fogtak el

2015.09.04. 09:52 Módosítva: 2015.09.06. 17:23

Az ORFK reggeli sajtótájékoztatóján Balázs László rendőr ezredes elmondta, hogy idén eddig több mint 900 embercsempészt fogtak el szeptemberig, míg tavaly összesen 593-at. Mint mondta, csütörtökön egy nap alatt 3 ezer "illegális bevándorlót" fogtak el a határon, ami rekordközeli aránynak számít.

Mint mondta, a menekülteknek elfogásuk után a rendőrség azonnal ivóvizet és szendvicset ad, és miközben 36 óráig tartják őket őrizetben 5 óránként kapnak ellátást. A gyerekek kiegészítő élelmiszereket és csokoládét is kapnak. A gyerekek miatt pelenkával és tápszerekkel is készülnek. Balázs László megerősítette azt az információt, hogy a soproni vonatról csütörtökön Bicskén leszállított menekültek folyamatosan megtagadják, hogy ételt vagy italt fogadjanak el a rendőröktől.

A rendőr ezredes szólt arról a New York Times-os videóról is, amin az látható, hogy menekülteket fújtak le a határnál, mint mondta, vizsgálják, hogy mi történt. Újságírói kérdésre, miszerint akkor is vizsgálnák-e az esetet, ha nem jelent volna meg a felvétel, azt felelte, hogy ez a kötelességük. Közlése szerint egy járőr alkalmazta a gázspray-t, aki "bizonyára jelentette" az esetet.

Szó volt az ultrák és a rendőrök éjszakai Deák tér környékén történt összecsapásáról is, mint Balázs László megismételte, 18 embert fogtak el, az ultrák több rendőrautót megrongáltak, a Városligetben találkoztak, de végül a Dob utcában történt a jogsértés. Több megyében holnap 12 óráig rendkívüli készültség van a román szurkolók érkezése és hazajutása miatt. Mint mondta a ma esti magyar-román meccsre úgy készülnek, hogy akit érdekel, nyugodtan megnézhesse. 

Arra a kérdésre, hogy miközben a menekülteket arra akarják rávenni, hogy vonuljanak menekülttáborba, de azok a hírek szerint túlterheltek, Balázs azt felelte, hogy erről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt kérdezzük. A sajtótájékoztató egyébként úgy volt meghirdetve, hogy azon a BÁH képviselője is ott lesz, végül a hivataltól senki sem jelent meg.