Ezrek sétáltak át Ausztriába, de ez semmit sem jelent

2015-09-05T043310Z 547169159 GF10000193869 RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2015.09.05. 06:28

Lázár János péntek este jelentette be: azért, hogy Magyarország vasúti és közúti közlekedése ne bénuljon meg, a bevándorlókat buszokkal szedik össze, és viszik az osztrák-magyar határra.

A buszok éjféltől kezdték elszállítani a menekülteket az M1-es autópályáról, valamint a Keleti pályaudvarról.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter még úgy tudta, hogy Werner Faymann csak reggel 9-kor beszél Orbán Viktorral arról, mi legyen a határra szállított menekültek sorsa. Az osztrák kancellár azonban még az éjszaka közölte facebookon: beengedik a menekülteket.

Az éjszaka történtek semmit sem jelentenek a továbbiakra nézve. Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, ha ez gyakorlattá válik, nagy baj lesz, vagyis: bátorítást nyernek a még úton lévő vagy a még el sem induló menekültek.

Reggel 6 órakor is folyamatosan érkeztek a buszok a határra. A gyakorlatban az átengedés úgy néz ki, hogy a buszokról magyar oldalon leszállnak a menekültek, onnan átsétálnak az osztrák oldalra, ahonnan vonattal viszik őket a bécsi Westbanhofra.

A Keleti pályaudvar tranzitzónája hajnal 4-re teljesen kiürült, 6-kor viszont már legalább száz menekült várt arra, hogy újabb buszok induljanak a határra.