Már megint egy kivételes nap a menekültválságban

2015.09.06. 00:11

Reggel négy órára kiürült a Keleti pályaudvar tranzitzónája azután, hogy 104 busszal szállították el az M1-es autópálya, és győri vasútvonal mellől, valamint a Keletiből Ausztriába. Ez az állapot hajnal öt óráig tartott, ismét egyre többen jöttek.

Hegyeshalomban közben húsz kilométeres dugó alakult ki, mivel az osztrákok csak a buszos menekülteket fogadták, akiknek gyalog kellett átkelniük a határ magyar oldaláról az osztrákra. Ott buszokra, majd vonatra rakták őket, és Bécsbe, Salzburgba, Münchenbe utaztak. Délutáni adatok szerint 6500-an lépték át a határt, estére jóval magasabb lett a számuk. A hegyeshalmi határ az M1-esen kora este nyílt meg.

Számos helyen vonultak a menekültek, most azonban a hatóságok igyekeztek a lehető leggyorsabban leterelni őket az autópályáról vagy rá se engedni. Közös pont volt az is, hogy a menekültek mindenhol abban reménykedtek, hogy hamarosan küldik értük a buszokat, de végül a nagy többségük vonattal meglepően könnyen eljutott a nyugati határ közelébe. Elindultak

  • a vámosszabadi táborból 250-en, ők Károlyházán vonatra szálltak;
  • a bicskei táborból 250-en, ők Tatabányánál szálltak vonatra, miután rövid időre megbénították az M1-es autópálya forgalmát;
  • a röszkei befogadóállomásról 60-70-en, egyedül ők nem jártak sikerrel, vissza lettek zsuppolva az állomásra;
  • a debreceni befogadóállomásról hajnaltól folyamatosan több százan, ők vonattal utaztak Budapestre, majd a Keletiből gyalog indultak neki az M1-es autópályának, végül Biatorbágyon vonatra szálltak;
  • a Keletiből kora este 2-300-an, Budára gyalogoltak, végül a Déli pályaudvaron szálltak vonatra.

Egész nap Röszkénél volt a legfeszültebb a helyzet. Reggel egy kisebb tűz keletkezett a táborban, napközben betörték egy busz szélvédőjét, amikor a menekülttáborba akartak szállítani egy menekültcsoportot, este a menekültek elfoglaltak egy körforgalmat.

Orbán Viktor a kötcsei pikniken újságíróknak megismételte: a kvóta semmit sem old meg, csak egyre több ember fog jönni Európába. Az épülő, a tervek szerint október 31-re elkészülő három méter magas kerítésben bízik.

A magyar miniszterelnök telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, és megegyeztek abban, hogy betartják kötelezettségeiket, a menekültek szombati (és hétfői) továbbutazása kivételes eset volt. Merkel egy szombati interjúban ugyanakkor elmondta: Németország a védelemre szorulók közül akármennyit befogad.

A macedón-szerb határon ezrek keltek át, Röszke szerb oldalára folyamatosan érkeznek újabb és újabb menekültcsoportok.