Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter

2015.09.07. 18:14 Módosítva: 2015.09.07. 18:14

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter - közölte Kormányzati Információs Központ hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint hétfőn ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról. 

A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására. Simicskó 2010-ben Hende riválisaként indult a miniszteri posztért, de akkor Orbán végül Hende mellett döntött. Kárpótlásként Simicskó egy darabig államtitkár volt a HM-nél, de két dudás valószínűleg nem fért meg egy csárdában, ezért távozott onnan. Most az EMMI sportügyi államtitkári pozícióját cseréli a miniszterségre.

Nem számítottak rá

Telefonon elértük a lemondott minisztert, de nem akart nyilatkozni. Hendéhez közzel álló fideszes és minisztériumi forrásaink azt állítják, teljes meglepetésként érte őket a bejelentést, egyelőre ezekben a körökben sem tudják, mi a lemondás pontos oka. Délelőtt a miniszter kabinetfőköke is részt vett egy nyilvános szereplésen, akkor még szó sem volt lemondásról.

Hende lecserélése korábban többször felmerült már – 2012-ben és a 2014-es választások körül is –, de a mostani időzítés meglepő, mert a miniszter fontos feladatokat kapott a határra érkező menekültáradat kezelésében. Múlt héten ott volt a honvédelmi és nemzetvédelmi bizottságának összevont ülésén, tájékoztatott a hadsereg lehetséges alkalmazásáról, és válaszolt felmerülő kérdésekre a kerítésépítéssel és a menekültkérdéssel kapcsolatos új törvénymódosítással kapcsolatban.

Az atv.hu kormány közeli informátorára hivatkozva azt írja, Hende a déli határzárral kapcsolatban mondott le. Az eredeti tervek szerint augusztus 31-ig kellett volna elkészülnie a kerítésnek. A portál szerint Hende a menekülthullám első kormányzati áldozata. 

Az Index már korábban is beszámolt arról, hogy a kerítésépítést elrendelő Orbán Viktor nagyon szoros, gyakorlatilag teljesíthetetlen határidőket szabott az építésre, de a kormányban nem mondtak neki nemet. Ezért végül a augusztus 31.-ig csak a gyodának nevezett drótakadály épült meg a megrendelt 3 méteres kerítés helyett.

A Jobbik és a DK az okokat akarja tudni, az MSZP szerint ez már a bukás jele

A Demokratikus Koalíció szerint a magyar állampolgároknak joguk van tudni, hogy miért mondott le valójában Hende Csaba honvédelmi miniszter, közölte Vadai Ágnes, aki tagja az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának. A Jobbik ugyancsak azt követeli, hozzák nyilvánosságra, miér távozott a miniszter. Az MSZP szerint viszont azzal, hogy Orván Viktor elfogadta Hende lemondását, beismerte, a kormány menekültpolitikája megbukott.

Az Együtt szerint nem elég egy új ember kinevezése, a Fidesz-KDNP kormányának teljes fordulatot kell vennie a menekültválság kezelésében. Hasonló állásponton van a Magyar Liberális Párt is, amely szerint nem Hende Csabának, hanem a kormányfőnek kell beismernie, hogy a kerítészár és a menekültellenes politika végérvényesen megbukott.

Az LMP szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfői lemondásának hátterében a menekültválság kormányzati kezelése állhat, szerintük az állhat a döntés hátterében, hogy Hende Csaba sem értett egyet a honvédség bevetésével.

Amint új információnk lesz a miniszter lemondásáról, frissítjük a cikket.