Tüntetés a Corvinus átszervezése miatt

2015.09.07. 15:06
A tüntetők menete délben indult a budai kampusz elől, a Villányi útról. A hét-nyolcszázas tömeg elején "Nem adjuk a Budai Campust" feliratú molinót vittek.

A demonstráció résztvevői rendőri felvezetés mellett a Villányi úton, a BAH-csomópontot érintve a Budapest Kongresszusi Központ épületéhez vonultak, ahol az egyetem tanévnyitó ünnepsége kezdődött, írja az MTI.

A kongresszusi központ bejáratánál egy hallgató arról beszélt, hogy veszélyben van az egyetemük, hiszen január elsejével a Szent István Egyetemhez akarják csatolni a Corvinus három budai karát.

"El akarják venni a jövőnket, a diplománkat" - hangoztatta, megjegyezve, hogy nem azért mentek a Corvinusra tanulni, hogy a Szent István Egyetem diplomáját szerezzék meg.

Fodor Marietta, a Corvinus egyetem élelmiszertudományi karának tanára elmondta, május második felében jelentek meg hírek arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma fel akarja darabolni a Corvinust, a "budai karokat szanaszét dobálja". A hét és fél hektáros természetvédelmi területet, az arborétumot értékesítenék a tervek szerint.

Figyelmen kívül hagyták a Corvinus szenátusának egyhangú döntését, amely a budai és pesti karok egysége mellett foglalt állást - tette hozzá Fodor Marietta, aki szerint joggal aggódnak a Corvinus brand elvesztése miatt.

Kijelentette: az államtitkári javaslat nem integrációt jelent, hanem beolvasztást, megsemmisítést.

A tüntetésen emlékeztettek arra, hogy a budai kampusz hallgatói és dolgozói fóruma egyhangúlag elutasította a gödöllői Szent István Egyetembe való beolvasztást és tiltakozást hirdetett. Ennek első lépése volt a hétfői felvonulás, kedden folytatni kívánják a tiltakozást - hangzott el.

A Corvinus egyetem hallgatói által szervezett demonstráció résztvevői azt skandálták: "Nem adjuk a kampuszt!; "budai kampusz!"; "Nem hátrálunk meg!"; "Autonómiát!"; "Nem kell Gödöllő!"; "Semmit rólunk nélkülünk!"

Mint arról beszámoltunk, hétfőn 11 órakor évnyitó sajtótájékoztatót tartott volna a Budapesti Corvinus Egyetem. Két órával az esemény előtt viszont küldtek egy közleményt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) „által hozott döntés szerint” a sajtótájékoztatót később tartják meg, majd szólnak, hogy mikor. Az egyetem nem indokolta a lépést.