Kiss-Rigó: A pápa nem tudja, miről beszél

2015.09.08. 12:14

Nem mindenki ért egyet Ferenc pápával a magyar katolikus egyházban: Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szerint a menekülteket az egyháznak nem kell befogadnia, mert nincs szükségük segítségre, viszont veszélyt jelentenek a kereszténységre, a pápa pedig nem tudja, miről beszél.

Ferenc pápa még vasárnap arra hívott fel minden európai plébániát, hogy fogadjon be egy menekült családot, és úgy általában is a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta az egyre eszkalálódó menekültválság kezelésében. Az egyházfő fellépése után nemcsak az olaszországi plébániák kezdték el a családok befogadását, de a korábban félreérthetően nyilatkozó Erdő Péter bíboros is levélben köszönte meg a pápai iránymutatást.

Ehhez képest Kiss-Rigó a Washington Post cikke szerint arról beszélt, hogy a pápa nincs tisztában a helyzettel. Szerint valójában arról van szó, hogy Európát elöntik a "keresztény, univerzális" értékrendre veszélyes tömegek, akik ugyan menekültként tetszelegnek, szerinte azonban valójában nem érdemelnek segítséget, mert legtöbbjüknek van egy csomó pénze.

Ők nem menekültek. Ez egy invázió. »Allah Akbar« kiáltásokkal érkeztek. El akarják foglalni az országot.

Kiss-Rigó szerint a menekültek szemetet hagynak maguk után, és visszautasítják a felajánlott élelmet, illetve "legtöbbjük nagyon arrogánsan és cinikusan viselkedik". A püspök azt is kijelentette, hogy a pápával szemben a miniszterelnök véleményével teljes mértékben egyet ért.

A Washington Post a cikkben arról is beszámol, hogy a menekültekkel valóban találkozó civil önkéntesek más képet festenek a helyzetről, az ő beszámolóik szerint az érkezők nemcsak rászorulnak a segítségre, de kifejezetten hálásan is fogadják. A lapnak nyilatkozó önkéntesek szerint inkább az a gond, hogy kevés segítséget kapnak ehhez, például a magyarországi egyházaktól. Ezt a lapnak Ódor Balázs, a magyar református egyház képviselője is megerősítette.

Nem adtunk elég gyorsan vagy határozottan világos reakciót a helyzetre, ezt el kell ismerni

– mondta Ódor, hozzátéve, hogy bár nem ért egyet Orbán állításával, hogy az európai kereszténység veszélyben van, a nagyszámú menekült nyilvánvalóan feszültségeket okoz, "ezzel pedig politikailag visszaélnek".

Nemcsak a pápával és a magyar bíborossal került szembe Kiss-Rigó az elutasító véleményével, a pannonhalmi apátság már szombaton is fogadott be menekülteket.