Kiss-Rigó László: Eltorzították a szavaimat

2015.09.08. 20:41

Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi egyázmegye püspöke a Civilhetes.hu-nak azt mondta, a Washington Post eltorzította a szavait, és ő valójában nem uszított a menekültek ellen, sőt, egyetért a pápával abban, hogy egyháznak aktívan részt kell vennie a menekültek segítésében, írja a Civilhetes. Kiss-Rigó szerint azonban azok, akik az elmúlt hetekben Szerbiából Magyarországra jöttek, nem valódi menekültek, hanem betolakodók, akik elutasítják a segítséget és egy magyar rendőr féléves fizetésével a zsebükben érkeznek.

Ahogy kedden reggel megírtuk, hogy Kiss-Rigó a Washington Post cikke szerint arról beszélt, hogy Ferenc pápa nincs tisztában a helyzettel. Szerinte valójában arról van szó, hogy Európát elöntik a "keresztény, univerzális" értékrendre veszélyes tömegek, akik ugyan menekültként tetszelegnek, szerinte azonban valójában nem érdemelnek segítséget, mert legtöbbjüknek van egy csomó pénze.

A megyés püspök később azt mondta, az amerikai lap félremagyarázta a szavait, és a szeged-csongrádi egyházmegye most is aktívan segít a menekülteknek, a napokban például egymillió forintért vettek nekik takarókat, a régebb óta az országban élő, orvosnak készülő arab és afrikai menekülteket pedig ösztöndíjjal támogatják.

Kiss-Rigó László a Civilhetesnek, és hozzátette, a Washington Postnak is azért mondta, hogy a pápa félreérti a helyzetet, mert a távolból nem lehet megítélni, miféle emberek jönnek át a határon. A püspök szerint olyasfélék, akik nem fogadják el a vizet és ennivalót, sőt, kövekkel dobálják meg, akik segíteni akarnak nekik.

Ez egyfajta betolakodás. Nem menekültek jönnek, hanem gazdasági bevándorlók, provokatőrök és még ki tudja, milyen jövevények”

– mondta Kiss-Rigó László. 

A lapnak azt is elmondta, hogy valóban egyetért Orbán Viktor menekültpolitikájával, és a miniszterelnök szerinte azon kevés emberek egyike, aki képes rátalálni az „értelmes és keresztény” megoldásra.