Polifoam, takaró: így tud segíteni a menekülteknek, ha akar

m-3
2015.09.08. 17:59
A menekültkrízis rendkívül sok emberben ébresztette fel a segítés vágyát, ami dicséretes, de sajnos az a helyzet, hogy nem mindenfajta lakossági adomány segít alkalmasan. Mert hiába hangzik kézenfekvőnek például, hogy az otthoni ruhahalmokat összeszedjük és lepasszoljuk a Keletinél vagy a szegedi vasútállomáson, a válogatásuk és tárolásuk gyakran megoldhatatlan. A Magyarországra érkező menedékkérők segítésére alakult szervezetek információi alapján összeszedtük, hogy tud segíteni pénzzel, tárgyi adománnyal, vagy önkéntes tevékenységgel. Ha igazán segíteni akar, akkor mindenképpen tájékozódjon, mielőtt úgy segítene, ahogy nem igazán alkalmas.

Menekültválság percről percre itt ->>>>

Képzelje magát abba a helyzetbe, hogy menekülnie kell a saját megszokott környezetéből, és hogy csak a legszükségesebb dolgokat viheti magával. Napokig vesztegel olyan helyeken, ahol még a kézmosás is nehézkes, ráadásul olykor fájdalomcsillapító is kellene, a gyerek éhes és unatkozik, kellene valami fekvő alkalmatosság, meg takaró, mert folyamatosan hűl a levegő. 

Ezt csinálja, ha tárgyi adományt szeretne adni:

1) Mindenekelőtt tájékozódjon, hogy azon a napon, amikor segíteni akar, mire van szükség. Ne induljon útnak "csak úgy" például Röszkére az információk begyűjtése nélkül.

  • Feltétlenül nézze meg a Migration Aid Facebook-oldalát, ahol az aktuális igényeknek megfelelően a szervezők minden reggel posztolnak egy listát, hogy éppen aznap konkrétan van-e valamire szükség, és ha igen, akkor mire. Kedden például a Nyugati pályaudvarra gyümölcs, mackó sajt, szeletelt kenyér, takaró, sátor, férfi kabát és pulóver S-M méretben, férfi és női zokni, S-es és M-es női kabát és 40-42-es férfi cipő kellett. A Keletibe viszont a rendkívül hasznos takaró-polifoam-hálózsák szentháromság mellett ettől egészen eltérő dolgok kellenek, mint például: polc, férfi cipő, BKK-jegyek és banán. Ezen a Facebook-oldalon a három nagy budapesti pályaudvaron és Debrecenben veszteglő menedékkérők begyűjtött napi igényeit listázzák.
  • Minden tranzitállomáson gondot jelent, hogy mire fekszenek le az emberek, ezért polifoamot mindenhová várnak, de hatékonyabb és olcsóbb alternatíva lehet az Ikeában kapható nagy méretű csúszásgátló szőnyeg alátét, illetve az ipari polifoam habanyag tekercsben. Nagyobb méretűek, mint egy sima polifoam, többen elférnek rajta, mondta az egyik szociális munkás önkéntes. Egy másik szakember szerint a műszálas és gyapjú hálózsák, a legjobb a hideg időben, szemben például a tollpaplanokkal.
  • A MigSzol segítő közösség szegedi bázisa az Indóház téri vasútállomásnál található faház, ahol 0-24 órás ügyelet működik. Leginkább félliteres szénsavmentes ásványvízre, almára, szendvics-alapanyagokra, nescaféra, cukorra, bébiételre, higiéniás eszközökre, szatyrokra és dobozokra van szükség, és még sok egyéb dologra is, és mindig másra. Ez a legfontosabb, hogy ne vigyen oda akármit! Mielőtt összeállítaná az adományát, mindenképp telefonáljon a 06-70-6628136-os telefonszámra a faházba, és kérdezze meg a koordinátort, hogy éppen aktuálisan mire van szükség.
  • A Migration Aid oldala azért is hasznos, mert a fővárosi és debreceni átvevőpontok, és a pályaudvari tranzitzónákon lévő adománypontok pontos helyszíne is megtalálható.

2) A szervezők külön kiemelték, hogy az adományozók ne vigyenek tejet, lekvárt és a muszlim vallású menedékkérőkre tekintettel disznóhúsból készült szendvicseket, vagy bacon ízű chipset. Sőt, szénsavas ásványvizet és ruhát sem. „Egyelőre semmilyen ruha adományt nem tudunk fogadni. Kérjük, kísérjétek figyelemmel tájékoztatásainkat, hogy a hűvösebb, esős napok beálltával pontosan mikor, milyen ruhára lesz szükség” – fogalmaztak. Vannak olyan napok, amikor ennek ellenére gyűjtenek (elsősorban férfiaknak való) ruhát és cipőt, de nem mindegy, hogyan viszi oda. Olyan ruhát és cipőt vigyen, amit saját maga is értéknek tart. A ruhák legyenek a zacskón felcímkézve és válogatva (például: 40-es női nadrágok, L-es rövidujjú férfi pólók). A cipőket párosítsa, kösse össze cipőfűzővel, és a zacskóra, amibe beleteszi, írja rá, hogy hányas és férfi vagy női cipő.

Ha nem tud odamenni, segíthet pénzzel, online rendeléssel vagy postai csomaggal

1) Egyre több nagy élelmiszerláncnál van házhoz szállítási lehetőség, például a Tescónál, a Grobynál, de egyes CBA-üzletekben is. Szegeden az Indóház téri faházat kell megadni címnek a rendeléskor, Budapesten pedig az Migration Aid Adomány gyűjtő pontot a Budapest 1076, VII. Verseny u. 10. címen. A kiszállítást 16 óra és 20 óra között kell megjelölni az online rendelésnél vagy a postai csomagon. Ide az alábbiakat érdemes küldeni: takarót, hálózsákot, polifoamot, sátort, jógamatracot, a melegedést segítő eszközöket (gázról működő kültéri fűtő, vízforraló), világítást segítő eszközöket (generátor, tábori lámpa, kerti fáklya, elemlámpa, kézzel hajtós lámpa, ami letehető és hagyományos lámpák), esőkabát, polcok. (Ez a keddi lista, nézze meg aznap az oldalt, hogy mit érdemes postázni.)

2) A Migration Aidnek a Robert Burns Nemzetközi Alapítványon keresztül lehet pénzt utalni az alábbi számlaszámra: Raiffeisen Bank Hungary,  12001008-00114912-00600004, megjegyzés: Refugee Aid Caledonia.

3) Pénzzel lehet támogatni a Magyar Vöröskeresztet is, akik elsősorban a röszkei idegenrendészeti előállítóhelyen működnek, mivel a legtöbb migráns a déli határszakaszon keresztül érkezik hazánkba. Emellett a Debreceni és Vámosszabadi befogadó állomásokon és a budapesti Nyugati Pályaudvaron vannak jelen. A pénzadományokból higiénés eszközöket, elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközöket vesznek, és abból biztosítják az önkéntesek, munkatársak ellátását és a szolgáltatások működését. Mindenki, aki felhívja a 1359-es adományvonalat vagy elküldi sms-ben az ADOMANY szót 250 forinttal járul hozzá a Magyar Vöröskereszt menekültügyi tevékenységéhez. Ezen kívül utalni is lehet nekik, számlaszám: K&H Bank 10405004-00026548-00000009 (A közlemény rovatban tüntessék fel: "menekült").

.

Ha önkéntes munkával segítene:

1) A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete a Nyugati pályaudvaron minden nap 18-21 óráig orvosi ügyeletet tart. Az egyesület titkára elmondta, hogy jelenleg egy ötvenfős orvoscsoport dolgozik nekik, de egy-két hét múlva szükségük lesz utánpótlásra. Ha ön orvos és segíteni szeretne, keresse fel őket.

2) Ha van pár óra szabadideje, menjen oda valamelyik tranzitállomásra, keressen egy koordinátort, és kérdezze meg, mivel tud abban a pillanatban legjobban segíteni. Lesz feladat, az biztos. Az viszont fontos, hogy ne kezdjen el csak úgy munkálkodni, a helyszínen tárolt adományok szétosztása előtt mindenképp tájékozódjon telefonon vagy online az önnél tapasztaltabb, több hete a tranzitállomáson munkálkodó önkéntesektől.

3) A Migration Aid minden vasárnap önkéntes tréningeket tart az esti órákban, ahol szakemberek segítségével megismerheti a vonatkozó jogszabályokat, információkat, a vonatos kísérés alapszabályait.

4) Oda lehet menni a pályaudvarra, és lefoglalni a gyerekeket kézműveskedéssel, rajzolással, vagy csak vinni nekik ceruzákat, papírt, és azzal majd elfoglalják magukat. A filctoll nem jó megoldás, mert nem feltétlenül jön le mindenhonnan. Például a (zárt) PlayDays nevű Facebook-csoporthoz érdemes csatlakozni, ők programokat szerveznek a menekült gyerekeknek.

5) Önkéntes fordítónak, tolmácsnak lehet jelentkezni a Migration Aidnél, elsősorban arab, farszi, pastu, urdu, angol, francia és német nyelvet beszélőket keresnek.

6) Az eszközök, önkéntesek, adományok utaztatásával és mindenfajta autós, teherautós transzporttal is segíthet. Ám ezt se csak úgy, bele a vakvilágba tegye, mert az is lehet, hogy többet árt, mint segít. Vegye fel a kapcsolatot a Migration Aid vagy Migszol vagy egyéb segítők koordinátoraival a vonatkozó Facebook-csoportokban, és tudja meg, éppen aznap, amikor segíteni tud, mit tehet. Ha nagy, teherautónyi rakománnyal segítene a röszkei helyzeten, akkor ebben a Facebook csoportban eligazítást kap. Kisebb adományokat a budapesti vagy szegedi vagy debreceni tranzitállomásokon adja le.

Menekültválság percről percre itt ->>>>

(Borítókép: Hernádi Levente Haralamposz)