Százak rekedtek éjszakára a röszkei gyűjtőpontnál a hidegben

2015.09.08. 00:32

Nagyjából 500 menekült rekedt éjszakára a Röszke melletti gyűjtőpontnál, akiknek ellátás nélkül kell átvészelniük az éjszakát, tudtuk meg a helyszínen tartózkodó civilektől. A tömeg legalább fele asszony és gyerek, de az ott tartózkodó emberek száma egyre nő, mivel a környékről mindenkit oda terelnek vissza a hatóságok, de az M5-ösön megindult menekültek közül is szállítottak oda vissza.

A gyűjtőpontot viszont nem hagyhatják el, még a röszkei menekülttábor felé sem, vagyis a tarlón kell tölteniük az éjszakát, ahol akár 4 fokra is hűlhet este a levegő. Központi ellátásra nem számíthatnak, azt a segítséget, amit kaptak, a civilek hordták oda. A röszkei táborba azért nem mehetnek, mert az állítólag már teljesen megtelt, legalábbis délután, amikor a civilek egy szívbeteg asszonyt próbáltak eljuttatni oda, ezt a választ kapták a helyszínen tartózkodó rendőröktől.

  HUS 4792

Korábban úgy lehetett tudni, hogy az autópályán elinduló tömeget a röszkei táborba szállították a buszokkal, de egy részüket biztosan a gyűjtőponthoz vitték vissza, tudtuk meg a helyszínről, ahol minden segítségnek nagy hasznát veszik, elsősorban sátrakat, zseblámpát, melegítő fóliát, takarókat, hálózsákot, meleg teát, meleg ruhákat és gyógyszert várnak.

Az M1 kedd reggel élőben jelentkezett Röszkéről. A tudósító szerint most nem tapasztalható nagyobb csoportok érkezése, egy-két embert látni a síneknél. Azt mondta, most a hajnali hűvős idő miatt meleg ruhára van a legnagyobb szükség, önkéntesek folyamatosan osztják a pulóvereket, kabátokat.