A Nézőpont szerint sem nőtt a Fidesz népszerűsége a menekültkrízis alatt

2015.09.09. 15:53

Gyakorlatilag stagnált a kormánypártok népszerűsége augusztusban. A Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz és KNDP közös támogatottsága augusztusban a teljes népesség körében 29 százalékos volt. Ez statisztikai értelemben azonos a júliusi 28 százalékkal.

A kormányközeli intézet ezt azzal magyarázta, hogy

az illegális bevándorlás elutasítása már júniusban is párttámogatókon átívelő „nemzeti üggyé” vált, vélhetően ennek is betudható a Fidesz-KDNP táborának tartós stabilitása.

Számottevő változások az ellenzéki oldalon sem történtek. A menekültügyben radikális hangnemet használó Jobbik sem tudott sokat javítani, augusztusban 15 százalék szimpatizált velük, ami statisztikai hibahatáron belül, 2 százalékkal jobb, mint a júliusi eredményük.

Az MSZP támogatottsága változatlanul 9, a DK szimpatizánsi tábora pedig 6 százalékos. Az Együtt és a PM is 1-1 százalékpontot gyengült, az Együtt ezzel éppen csak elérte az 1 százalékos szintet, míg a PM augusztusban nem bírt mérhető táborral. Az LMP tábora szintén nem változott érdemben: a júliusi 4 százalék után most 5 százalékos.

A rejtőzködők és nem szavazók összességében a teljes népesség 34 százalékát teszik ki, érdemi elmozdulás e téren sem volt – írta a Nézőpont Intézet.