Zalán
6 °C
19 °C

Orbán lecserélte a minisztert, megkezdődött a katonai mozgósítás

2015.09.09. 20:02

Alig két nappal azután, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter a miniszterelnökkel folytatott elmérgesedett vita során lemondott, minden korábbinál drasztikusabb intézkedések kezdődtek a honvédségen belül.

Az Index információi szerint a szerdán a honvédelmi tárca által fenntartott Honvédkórházban lajstromozni kezdték az alkalmazottak közül azokat, akiket szükség esetén el lehet vezényelni Budapestről.

Ennél is nagyobb arányú belső vezénylésekre utal, hogy a laktanyákban mozgósítást rendeltek el.

A hirtelen gyorsítás minden bizonnyal annak köszönhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában hétfőn este előre be nem jelentett határszemlét tartott Röszke térségében. Orbán fontosnak tartotta, hogy a megtekintést követően nyilatkozzon is. A Magyar Időknek azt mondta:

Fel kell gyorsítani a kerítésépítést, és ehhez nagy létszámú élőerőt kell biztosítani. Mindenkinek fel kell készülni az intenzív munkára a következő hetekben.

A menekülthelyzetre hivatkozva a kormány törvénymódosító csomagot vitt a parlament elé. A változtatások lehetővé teszik, hogy katonákat is bevessenek a határvédelembe.

A hétfőn lemondott honvédelmi miniszter a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottságok múlt heti együttes ülésén azt mondta, az új törvényi keretek között akár 3000-3500 főt csoportosíthatnak át az új feladatokra. 

Hendének egyébként pont a kerítésépítés lett a veszte. A nemzetbiztonsági kabinet hétfői ülésén a lemaradások miatt olyan fejmosást kapott Orbán Viktortól, amit nem tudott elfogadni, és inkább ott helyben lemondott.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.