A mezítlábas taxisok átálltak a menekültfuvarozásra

2015.09.09. 07:36
A menekültválság elmúlt heteiben egyértelműen megnőtt a nagy fuvarszervező taxis cégek forgalma, van, ahol 30 százalékos növekedésről beszélnek. Ez sokak szerint azért következett be, mert a független taxisok a sokkal jobb üzletet jelentő menekültszállítás felé fordultak, és szabadon hagyták a piacot. Elterjedt a tévhit, hogy az állam le is szerződött egy céggel a migránsok szállítására, akkor pedig bárkinek szabad.

A mezítlábas taxisok átengedték Budapestet a nagy taxiscégeknek, menekültet szállítani ugyanis jóval jövedelmezőbb, állították lapunknak taxisok. A fuvarszervezők a piaci brand védelmében inkább megpróbálják letiltani a menekültekről a saját taxisaikat, de így is számos kellemetlen esettel találkoznak:

Beszáll a luxusszállónál egy sötét bőrű, elegáns férfi. Kérjem el a papírjait?

– kérdezi egy taxis, szélsőséges példával rámutatva arra, hogy nem igazoltathatják az utasokat. A jogszabály szerint ugyanis nem lehet szállítani menekültet, ha nincs jogszerű tartózkodási engedélye.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint legalábbis ez az utolsó jogi álláspont, amit az ORFK-tól kaptak. Számos eljárást indítottak taxisok ellen, de az utóbbi napokban minden felborulni látszik.

Bicskanyitogató, hogy mindenki talicskával szállítja a migránsokat, legyen osztrák vagy magyar, taxis vagy autós, rendet kellene tenni.

– mondta lapunknak Metál. Szerinte a taxisok nagyobb része, főleg a fuvarszervező cégekhez tartozók, betartják a törvényt, és inkább ők menekülnek a menekültek elől, nehogy bajba keveredjenek, kisebbik része pedig, főleg a független mezítlábasok, nagy üzletet látnak a migránsokban.

Úgy tudjuk, az elmúlt napokban a nagy menekültmenetelés óta nincs nagy kockázata annak, hogy egy taxis az országhatáron belül menekültet szállítson. Sokakat az is bátorít, hogy megjelent a hír: a győri bevándorlási hivatal szerződést kötött egy taxiscéggel a menekültek szállítására. Ha nekik lehet, miért ne lehetne másnak? – gondolják.

Csakhogy a helyzet nem egészen így áll. Mint Pólya Sándortól, a TaxiPlus vezetőjétől megtudtuk, a cég győri vállalata valóban évek óta rendelkezik egy szerződéssel, amit a bevándorlási hivatallal kötöttek, de csak a menekültek kiscsoportos, helyi szállítására. Például a vasútállomásról a bevándorlási hivatalig, kórházba vagy hasonló esetekre. Ez nem sok fuvar, és a bevándorlási hivatal fizeti. Pólya közölte, arról szó sincs, hogy a menekülteket a határig vinnék, fuvardíj ellenében.