Századvég: Erősödött a Fidesz

2015.09.10. 13:57

Nőtt augusztusban a Fidesz és a KDNP támogatottsága, miközben a Jobbik gyengült, az MSZP csökkenése pedig megállt, derül ki a kormányközeli Századvég közvélemény-kutatásából. A szintén kormányközeli Nézőpont Intézet szerdán megjelent kutatásából az jött ki, hogy a kormánypártok támogatottsága stagnált augusztusban.

A Fidesz–KDNP a teljes népesség körében 2015. szeptember elején 31 százalékon állt, a júniusban megfigyelt növekedés tehát folytatódott. A Jobbik támogatottsága csökkent mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. Jelenleg 15 százalék az előbbi csoportban. Az MSZP pozíciója a teljes lakosság körében változatlan: 8 százalék támogatja őket. A DK-ra a lakosság 6, az Együttre pedig továbbra is 2 százaléka szavazna. Az LMP szeptember elején 5 százalékon állt.

A biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága tovább erősödött: 41 százalékos. Második helyen itt is a Jobbik áll, 26 százalékkal, de már csökkenő trendben. Az MSZP zsugorodása megállt a biztos szavazó pártválasztók dimenziójában, sőt 15-ről 16 százalékra javított. Az LMP ebben az összevetésben is 5 százalékon áll.

A DK helyzete változatlan (8 százalék). Az Együtt ebben a körben sem ér el jelentősebb eredményt (2 százalék). 2015. szeptember elején a felnőtt népesség negyede (25 százalék) a kormány távozását szeretné, maradását a ciklus végéig pedig a lakosság 71 százaléka. Június óta 6 százalékponttal nőtt a kormány maradása mellett állók, és 8 százalékponttal csökkent a távozását kívánók köre.