Szijjártó: 400-500 ezer menekült is érkezhet idén

2015.09.11. 17:04

Akár 400-500 ezer menekült is érkezhet összesen Magyarországra az év végéig, ha Magyarország nem erősíti meg déli határainak védelmét – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek, illetve Németország és Luxemburg külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója utáni sajtótájékoztatón, vagyis az idén eddig érkezett 180 ezer menekült csaknem kétszerese várható még az évben.

„A schengeni határok védelme a legfontosabb. Enélkül az összes többi intézkedés hatástalan” - hangsúlyozta Szijjártó.

A találkozón részt vevő országok külügyminiszerei abban egyet értettek, hogy a jelenlegi menekültválságot összeurópai szinten kell kezelni, a kvótakérdésben viszont továbbra sem jutottak egyezségre.  Míg a visegrádi négyek egyhangúlag elutasítják a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótákat, Németország és az EU soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg viszont támogatják azt, írja az MTI.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter azt javasolta, hogy az Európai Unió változtassa meg a migrációs válság kezelésére vonatkozó pénzügyi segítség rendszerét, hogy az kedvezzen Magyarországnak. Erre azért is szükség lenne, mert Szijjártó beszámolója alapján az ország eddig 6,7 millió euró segítséget kapott a menekültválság kezelésére, a kiadások ugyanakkor 120 millió eurót tettek ki eddig.

A megoldás kapcsán Szijjártó közölte, „először a kihívást kell kezelni, és csak azután a következményeit”, Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter pedig kiemelte, ügyelni kell arra, hogy a migrációs kérdésben el kell kerülni, hogy Európa egyik fele ne csatlakozzon be a másik mellé a probléma kezelésében.

A találkozón, amelyet a V4-ek soros elnöki tisztségét betöltő Csehország kezdeményezett, Lubomír Zaorálek cseh, Grzegorz Schetyna lengyel, Szijjártó Péter magyar, Miroslav Lajcák szlovák, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Jean Asselborn, a luxemburgi diplomácia vezetője vett részt.