Holnap nagy eséllyel kihirdetik a válsághelyzetet

2015.09.14. 15:01

Az Orbán Viktor által sokat emlegetett új időszámítás holnap indul, életbe lépnek az új menekültügyi szabályok.

Ezekből az egyik legfontosabb, hogy a kormány kihirdetheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Kormányzati nyilatkozatok alapján ezt nagy eséllyel meg is fogja tenni a keddi kormányülés után. 

Lázár János már múlt csütörtökön elárulta, hogy a válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak. Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1-nek múlt héten úgy fogalmazott a válsághelyzet kihirdetéséről: mivel a törvényi keretek rendelkezésre állnak, és a magyar határokra nehezedő nyomás nem csökken, sőt, nő, "nagy esélye van annak, hogy ez meg fog történni". Itt olvashatja el, mit is jelent ez a válsághelyzet.

Akkor hirdethet a kormány válsághelyzetet, ha a menedékkérők száma meghaladja

  • egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy
  • egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt.

A válsághelyzetben a gyakorlati feladatok végrehajtását a ma megalakult úgynevezett központi operatív törzs irányítja majd. Az operatív törzsről a következőket lehet tudni:

  • 24 órás folyamatos munkarendben működik.
  • A belügyminiszter irányítása mellett az országos rendőrfőkapitány által az Országos Rendőr-főkapitányság hivatásos állományából kijelölt vezető beosztást betöltő személy vezeti.
  • A központi operatív törzs kijelölt szakemberekből álló állománnyal működik. Tagjai a rendőrség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a büntetés-végrehajtási szervezet, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából kerülnek ki.
  • A törzs részt vesz a migrációs helyzet, illetve majd a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont erők és a közreműködő szervezetek tevékenységének összehangolásában.
  • A parancsnok vagy szolgálatban lévő helyettese naponta kétszer: 8 és 18 órakor jelentést tesz a belügyminiszternek a válsághelyzettel kapcsolatos statisztikai adatokról, a válsághelyzet kezelését érintő lényeges körülményekről, eseményekről, változásokról, a bekövetkezett rendkívüli eseményekről, az esetlegesen felsővezetői döntést igénylő kérdésekről, valamint a belügyminiszter által meghatározott további adatokról.

A válsághelyzetben a rendőrség mellett a honvédség is bevethető, ennek szabályairól azonban majd csak jvő héten szavaz a parlament, előreláthatólag jövő kedden. A rendőrségi és a honvédelmi törvényt is módosítani kell, mindkettő kétharmados törvény, így ellenzéki szavazatok is kellenek a módosítások elfogadásához. A Jobbik a kormány menekültügyi csomagját eddig megszavazta, várhatóan most is együtt szavaznak a kormánypártokkal.