Orbán Viktor agresszióra is számít a határon

2015.09.14. 11:42
Még több élőerőt ígért a szerb–magyar határra Orbán Viktor, hétfő délelőtt majdnem ezer, határra készülő rendőr tett esküt. Orbán azt mondta nekik, hatalmas munka vár rájuk, és agresszióval is találkoznak majd a határon.

868 próbaidős rendőr tett esküt a Hősök terén hétfő délelőtt. Mindannyiukat a Készenléti Rendőrség határrendészeti igazgatóságának állományába nevezik ki, vagyis a kormány szakzsargonjával élve mindannyian határvadászok lesznek a szerb–magyar határon.

Hatalmas munka vár önökre

– jelentette ki az eskütételen Orbán Viktor miniszterelnök, aki rövid beszéddel lelkesítette a rendőröket, és felvázolta, milyen fontos feladatot látnak el majd. „Rendben, békében, biztonságban akarunk élni, nem akarunk káoszt. Ilyenkor felértékelődik a rend őreinek szerepe" – mondta Orbán. Szerinte a most esküt tévő rendőrök feladata, hogy megvédjék „a kultúránkat, az életformánkat” és az ország szuverenitását, Magyarország és Európa határait.

Orbán szerint Magyarország keresztény ország, és „nem akarjuk, hogy a világméretű népmozgás megváltoztassa”. Nem ezért küzdöttük át magunkat a világháborún, kommunizmuson, rendszerváltáson és gazdasági válságon – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor beszéde a próbaidős rendőrök eskütételén

Szív és izom is kell

A keddtől induló új időszámításra is kitért a kormányfő. Holnaptól ugyanis életbe lépnek a kormány által benyújtott törvénymódosítások, szigorodik a büntető törvénykönyv: az illegális határátlépés bűncselekmény lesz, az embercsempészetet súlyosabban büntetik.

Orbán a határra készülő rendőröknek jelezte, hogy elkeseredett emberek lesznek majd a határon, akik elkeseredettségüknek agresszívek lehetnek. 

Önök agresszióval fognak találkozni.

A kormányfő azt kérte, hogy a rendőrök válaszoljanak úgy erre, ahogy szüleiktől, tanáraiktól tanulták. Orbán azt mondta, „az egyenruha alatt szív is van, nem csak izom, szükség lesz mindkettőre”.

A kormányfő azt kérte a rendőröktől, hogy legyenek emberségesek, de megalkuvás nélkül szerezzenek érvényt a magyar törvényeknek.