Fontosabb részletek

Percről percre Nickelsdorfnál újranyitották a sztrádát, Röszkénél a határátkelőt

Péntek óta folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországból a magyar határhoz. Az ide érkező menekülteket buszokkal, vonatokkal szállítják el az osztrák határhoz, ahová csak szombaton 12-13 ezer menekült ment át.
Szombaton Ásotthalomnál, vasárnap Röszkénél nyitották meg a magyar-szerb határátkelőt.
Vasárnapra menekültek több ezres tömege gyűlt össze Hegyeshalomnál, délután az osztrákok átmenetileg le is zárták Nickelsdorfnál az autópályát.
A MÁV leállította a menetrend szerinti vasúti közlekedést Magyarország és Horvátország között.
Az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb szerepet vállalna szír menekültek befogadásában.
Beszólogatós napjuk volt a politikusoknak: Szijjártó a román és horvát kollégájának, a horvátok egymásnak, a német belügyminiszter szintén a horvátoknak tett csípős megjegyzéseket.
Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megérkezett a Szegedi Törvényszék hétfői összefoglalója a nap migránsügyeiről. Ma 12 büntetőügyben tartottak gyorsított tárgyalást határzár tiltott átlépése miatt. Mindenki bűnösnek bizonyult, mindenki büntetése kiutasítás lett Magyarország területéről. 9 vádlottat 1 évre, 3-at 2 évre utasítottak ki. Senki nem fellebbezett, mindegyik ítélet jogerős. Senki nem kérte, hogy az ítéletet megkapja írásban lefordítva.

    A hétfői vádlottak közt 8 férfi és 4 nő volt. 3-an afgánnak, 4-en szírnek, 2-en albánnak vallották magukat, és volt még köztük 1 bangladesi, 1 algériai és 1 pakisztáni állampolgár.

  • Azt szeretnék, hogy Székely László azonnal kezdeményezze a menekültügyi törvénymódosítások normakontrollját az Alkotmánybíróságnál. Az Amnesty Internetional jogvédő szervezet oldalán közzétették az alapvető jogok biztosának címzett levelet, amelyhez aláíróként csatlakozni lehet.  A levél a módosításokkal kapcsolatban már megfogalmazott kritikák során folytatja, az Amnesty szerint is a Btk. és a menedékjogi törvény módosításai "drasztikusan csökkentik a menekültek és menedékkérők hozzáférését egy megfelelő és hatékony, egyéni elbíráláson alapuló menekültügyi eljáráshoz és a nemzetközi védelemhez", ezért Magyarország megsérti a nemzetközi kötelezettségeit, köztük a Genfi Egyezményt is.

    Az ombudsmant korábban az Eötvös Károly Intézet keményen bírálta, tétlenséggel vádolta a menekültek ügyében. Székely László közleményt adott ki arról, hogy válsághelyzetben a humanitárius szempontok kell elsők legyenek, ő "a hatáskörének megfelelően vizsgálja a kérdés egyes konkrét fejleményeit, illetve személyesen is tájékozódott a körülményekről", illetve "folyamatosan nyomon követi a humanitárius válsághelyzet kezelésével kapcsolatos intézkedéseket".

  • Hétfő éjféltől Zágráb lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt - számolt be a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.  A Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőnél Szerbia irányából már körülbelül 10 kilométeres sorban állnak a kamionok - nyilatkozta az RTS-nek a határőrség egyik képviselője.

    A két nyugat-balkáni országot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már korábban lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították. (MTI)

  • A két legnépszerűbb dán tévéadó vasárnap este összefogott és egymással párhuzamosan egy háromórás adománygyűjtő műsort sugárzott a szíriai menekültek megsegítésére. A tévénézők összesen több mint félmilliárd forintnyi dán koronát adományoztak ennyi idő alatt. Az összegyűjtött adományokat 12 menekülteket segítő humanitárius szervezet között osztják szét. A két konkurens tv csatorna utoljára 2011-ben szervezett hasonló adománygyűjtés, akkor afrikai segélyszervezeteknek gyűjtöttek.

    (TheLocal.dk)

  • „A törvénytisztelő, adófizető polgárok életét keserítik meg a bevándorlók minden nap, hiszen a határlezárások miatt az ingázók nem tudnak eljutni munkahelyükre, és az áruforgalom is nehézkessé válik a határokon” – idézte Kósa Lajos szavait az MTI. A Fidesz frakcióvezetője az M1 reggeli műsorában úgy fogalmazott, ha ez így folytatódik tovább, akkor kimondhatjuk, a schengeni rendszer megbukott. (MTI)

  • Négy afgánt csempészett az autójában egy Magyarországon élő román állampolgár férfi, akit a rendőrök a bábolnai autóspihenőben fogtak el. A férfi egy budapesti parkban vette fel az utasait, és Németországba vitte volna őket, ha nem kapják el. A fuvarért egy ismeretlen személy ígért pénzt a sofőrnek, írja a Komárom-Esztergom megyei főügyészség egy közleményben.

  • Orbán Viktor keresztes hadjáratot indít Európáért

    Bár ma óriásinak tűnik a szakadék, számos jel mutat arra, hogy Orbán Viktor hamarosan egy megváltozott hangulatú és jobbra forduló Európában kinőheti a rosszfiú szerepét.

  • Hajnalban több mint 3000 menekült sétált át Ausztriába

    Mindeközben angol muszlimok osztottak ételt és italt nekik, de a kenyeret elzárta a Vöröskereszt.

  • A rendőrök az elmúlt 72 órában a magyar-szerb határszakaszon 950 migránssal szemben intézkedtek. Magyarország többi határszakaszán és mélységében tiltott határátlépés miatt 18757 embert fogtak el a rendőrök,  11 személlyel szemben közokirat – hamisítás, további 3 fővel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

  • Hajnalban újabb csoport migráns érkezett a barcsi Dráva-hídon át Magyarországra - számolt be az M1 tudósítója.  A menekülteket az éjszaka folyamán négyóránként szállították Horvátországból a határra buszokkal, összesen 800-1000 ember érkezett. A rendőrök a barcsi vasútállomásra kísérik, majd vonatra szállítják őket. Az M1 tudósítója úgy tudja, hogy a 15 kocsiból álló szerelvény nyolc órakor indul Hegyeshalomra.

  • Gyakorlatilag a nap 24 órájában követik a híreket a balkáni országokba és Görög-, illetve Törökországba buszos utazásokat szervező irodák - írja Világgazdaság. Bár a helyzet folyamatosan változik, kisebb kerülőkkel megoldották a lezárt vagy feltorlódó határátkelők jelentette problémát, például elkerülték Röszkét, amikor lezárták.  A szezon már csak két-három hétig tart, így ha a helyzet nem romlik érdemben, akkor nem okoz nagy gondot a migrációs helyzet az őszi buszos utazásokat szervező irodáknak. (MTI)

  • Az M1 tudósítója szerint körülbelül ennyien voltak, akik éjfél körül gyalog érkeztek Horvátországból a barcsi Dráva-hídon át. A Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai várják őket étellel, itallal és meleg ruhával. Innen gyalog mennek tovább a barcsi vasútállomáig. Az M1 információja szerint Horvátországból négy óránként indítják útnak a migránsokat, így hétfőn hajnali négy óra körül újabb csoport várható. (MTI)

  • Egy menekültektből álló csoport teljesen lezárta a Bregana határátkelőt Horvátország és Szlovénia között vasárnap késő éjszaka, írják az MTI szerint horvát internetes újságok. Azt követelik, hogy engedjék át őket a túloldalra. Néhányan leültek, mások lefeküdtek az útra, az autók nem tudnak átmenni a határon, lényegében leállt a forgalom. A Vecernji List című napilap szerint több kilométeres kocsisor alakult ki.

    A migránsok előtt élő pajzsot alkotott nagyjából 60 rohamrendőr, akikkel rendőrkutyák is vannak. Helikopterek köröznek a határátkelő felett, és reflektoraikkal pásztázzák a környéket.   

    Vannak olyan horvát lapértesülések, amelyek szerint szlovén aktivisták biztatták a menekülteket a határ lezárására, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást a szlovén rendőrökre, hogy engedjék át őket az országon.

  • Nagyjából másfél perces videó készült az újabb határzár készítéséről.

  • Az első, körülbelül kétszázfős migránscsoport este fél hét körül jött át a magyar-horvát határon, a Dráva-hídon. Kaptak enni- és innivalót, akinek szüksége volt ruhára, azt is adtak a segélyszervezetek. Egy tizenkét kocsiból álló vonat viszi majd őket tovább, de egyelőre csak két kocsit töltöttek meg. A következő nagyobb csoportot nyolc busz hozza Horvátországból, tizenegy körül érkezhetnek meg, hangzott el az M1 tévé 22 órai híradójában.

  • Vonatra szálltak azok a migránsok, akik délután háromkor értek a beremendi határhoz. Onnan este hét óra előtt szállították át a magyarbólyi vasútállomásra, most pedig a vonatokon várakoznak. Ma nem kapkodják el az elszállítást a Bama.hu tudósítója szerint.

  • A Publicus Intézet friss kutatása szerint majdnem az ország kétharmada gondolja úgy, hogy kötelességünk segíteni a menekülteken, ugyanakkor 41 százalék szerint akár fegyverrel is meg kell tőlük védeni az országot. A korábbi mérésekhez képest az egyik fő trend, hogy egyre többen vannak olyanok, akik egyszerre mutatkoznak szolidaritásnak, de közben nem szeretnének az országban menekülteket látni.

    Néhány további jellemző adat:

    • A döntő többség, 87 százalék szerint Európa nem fogja tudni befogadni a menekültek tömegeit.
    • A tervezett EU-s kvótarendszert csak 37 százalék támogatja.
    • A kormány menekültpolitikáját összességében éppen hármasra osztályozták a válaszolók.
    • A kerítést az erős többség, 78 százalék alkalmatlannak tartja a feladata betöltésére, még a Fidesz-szavazók 58 százaléka is így gondolkodik.
    • Meglepő, de ahhoz képest, hogy a kerítés működőképességével kapcsolatban egyre szkeptikusabbak az emberek, fokozatosan nő azoknak az aránya, akik ennek ellenére azt mondják, hogy szerintük is meg kellett építeni. Igaz, még így is csak a válaszolók 40 százaléka gondolja így, 50 százalék szerint a kerítésépítés rossz döntés volt.

    Nem lényegtelen, hogy bár a telefonos kutatást csak néhány napja, szeptember 10. és 14. között végezték, ez még a „rendkívüli állapot” bevezetése és a röszkei határincidens előtt történt.

  • A Vonatösszeállítás nevű Facebook-oldal azt írja, hogy:

    A vonatok túlterheltsége miatt ideiglenesen szünetel a forgalom Gyékényes és Magyarbóly határállomásokon keresztül. A nemzetközi járatok jelenleg a belföldi szakaszon zavartalanul közlekednek. Utazás előtt mindenképpen nézzék meg a friss híreket a MÁV Csoport honlapján, vagy hívják a MÁVDIREKT-et a +3640 49 49 49-es számon.

  • A Reuters esti képein már csak néhány tucat menekültet látni a pályaudvaron, akik a rossz idő ellenére is az állomás környékén, a szabad ég alatt vertek tábort. A környezetükön látszik, hogy délután több ezren szálltak itt vonatokra. 18 óra körül még 1000-1500 ember várakozott a peronon.

  • Gerd Müller, a német kormány nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztere úgy számol, hogy a Közel-Keleten heti tíz euróból is lehet taníttatni egy gyereket, Németországban ez sokkal több pénzbe kerülne. Berlin az elmúlt két évben másfél milliárd eurót költött a Törökországban, Jordániában és Libanonban menekültként élő szíriaiak helyzetének javítására. (MTI)

  • Ranko Ostojić horvát belügyminiszter nemrég azzal vágott fel, hogy az ő szövetségeseik Ferenc pápa és Merkel asszony, és nem Orbán, erre most német kollégájától megkapta, hogy Szlovéniával együtt be kellene tartaniuk a dublini előírásokat.

    Németország nem tudja átvállalni a terheket, Horvátország, Szlovénia és Ausztria pedig nem teheti meg, hogy egyszerűen áthelyezi a problémát Németországba

    – mondta az MTI szerint Thomas de Maiziere.

  • A menekültellenes plakátkampány cége nyeri az országimázs-díjakat

    Rogán szomszédja romkocsmával csalogat, migránsokkal riogat, igény szerint. Think Hungary!

  • A horvát belügyminiszter azon akadt ki, hogy Tomislav Karamarko, az ellenzéki HDZ elnöke Tovarnikba látogatott. Az MTI szerint ezeket mondta:

    Forduljon inkább a barátaihoz, Orbánhoz és Vulinhoz, Milošević pionírjaihoz, akik együtt keltik ezt a hisztériát.

    Ők egy csapat, akik erővel, szögesdróttal és fegyverrel próbálták meg megoldani a dolgot.

    A mi szövetségeseink nem Karamarko, Vulin és Orbán, hanem Ferenc pápa és Merkel asszony.

  • A gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) után a 3 méteres kerítést is elkezdték építeni a magyar-horvát szakaszon. A beremendi határátkelő mellett már állnak a cölöpök. (Bama.hu)

  • Nem lehet komolyan venni azon ország belügyminiszterének nyilatkozatát, amelynek bevándorlási ellátórendszere egy nap alatt összeomlott

    – írta a külügyminiszter a horvát belügyminiszternek, majd azt kérdezte tőle, hogy miként bukhattak el egyetlen nap alatt a schengeni teszten.

    Ranko Ostojić korábban azt mondta: Magyarország ne leckéztesse Horvátországot, amikor Magyarország közel félmillió menekültet engedett át, és hol regisztráltak, hol nem. (MTI)

  • Nickelsdorfból jelentjük: az elosztótábor hátsó, fedett részében van a ruha-, és ételosztó rész, ami most szinte üres, ide érkeznek a Magyarország felől jövő menekültek. Új busz jó ideje nem jött. Emögött kordonnal elválasztva áll körülbelül 100-150 menekült, akik taxira várnak. A táborban dolgozók azt mondják, első úticél taxival és busszal is Bécs.

  • Az MTI szerint több mint ezer migráns érkezett a Somogy megyei Zákányba ma este. A Horvátországból érkezőket a határról rendőrök kísérik kisebb csoportokban a vasútállomáson álló, tizenhat vasúti kocsiból álló szerelvényhez. Többségük fiatal férfi, az első két csoportban, amelyben körülbelül 250-en voltak, az MTI tudósítója csak két nőt látott.

  • Nickelsdorfból jelentjük: az elosztótáborban most körülbelül 1500 menekült lehet, akik busznyi csoportokban várják, hogy buszra tegyék őket. Minden pontosan ugyanolyan szervezett rendben zajlik, mint eddig. A korábbi helyzethez képest annyi a változás, hogy rendőrök helyett most katonák koordinálják a szállítást, de azért sok rendőr van a katonák mellett. Elbontották a néhány nappal ezelőtt még legalább húsz katonai sátorból álló sátortábort. A múlt vasárnaphoz képest most sokkal nyugodtabb a helyzet, ez persze egy nagyobb Horvátország felől érkező buszos-vonatos menet után pár óra alatt megváltozhat.

  • Látszik, hogy nemcsak a határnál volt gond, hanem az M15-ös autóút leágazása előtt is.

  • Ezt ígérte John Kerry, az amerikai külügyminiszter Belinben, miután beszélt  a német külügyminiszterrel, Frank-Walter Steinmeierrel. Közös sajtótájékoztatójukon az MTI szerint Kerry azt mondta: az Egyesült Államok a kormány szándékai szerint 2016-ban az eddig tervezett 70 ezer helyett 85 ezer menekültet fogad be a világ minden részéről, 2017-ben pedig 100 ezret. Arról nem beszélt, hogy milyen arányban lennének köztük szíriaiak.