Válsághelyzet és éhségsztrájk a déli határon, szerb buszok Horvátország felé: ez történt kedden

12
2015.09.15. 15:48 Módosítva: 2015.09.16. 00:30
Hétfő éjszaka életbe lépett a jogi határzár a magyar-szerb határon: mostantól bűncselekményt követ el, aki illegálisan érkezik az országba. A teljesen lezárt határra éhségsztrájkkal reagáltak a határon rekedt menekültek. Az elmúlt két nap összefoglalói után ismét összeszedtük, hogy mi történt kedden estig. Percről-percre tudósításunkat a legfrissebb hírekkel itt követheti.
  • Válsághelyzetet hirdetett ki a kormány két megyére: a kormány döntött a tömeges bevándorlás helyzet miatt a válsághelyzet kihirdetéséről két megyében: Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Az egyelőre kérdés, hogy meddig fog tartani. Hogy a gyakorlatban mit is jelent a válsághelyzet, azt ebben a cikkünkben részleteztük.
  • Tranzitzónákat hoztak létre a határon: két tranzitzóna működik majd, Röszkén és Tompán. Az ott lefolytatott menedékjogi eljárást röviden: a határon, egy hatvan méteres sávban kijelölt tranzitzónákba egy ponton lehet belépni, Szerbia felől. Itt indítják el az eljárást, először egy ezt igénylő űrlap kitöltésével, amelyben tolmácsok segítik az érkezőket. Ezután történik meg a regisztrálás a menedékkérőknél, ahogy eddig is, úgy mostantól is fotót készítenek, adatokat és ujjlenyomatokat rögzítenek a kérelmezőktől. A menedékkérelmeket sorban utasítják el dél óta.
  • A teljes határzár miatt tömegjelenetek a határon: A lassan többezer menekült beszorul a határnál a magyar és a szerb fennhatóságú területek közé a senki földjére, elkeserednek, nagy csoportba verődnek, és kezdik elveszíteni a türelmüket. Egy párszáz fős csoport éhségsztrájkba is kezdett, hozzájuk egyre többen csatlakoztak.
  • Kerítést épít a kormány a magyar-román határon is: a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól "ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány, jelentette be Szijjártó Péter. Az ok: a szerb határra épített kerítés miatt új útvonalakat kereső menekültek.
  • Merkel: A menekültek nem dönthetnek arról, melyik uniós országban éljenek. Angela Merkel német, és Werner Faymann osztrák kancellár közös sajtótájékoztatót tartott Berlinben. Németország és Ausztria rendkívüli uniós csúcs összehívását kezdeményezi jövő hétre. A sajtótájékoztatón kiderült, Merkel nem érzi magát hibásnak amiatt, hogy korábban azt mondta: a háborús övezetekből érkező szírek többségét be tudják fogadni. Látván, hogy ezt a menekültáradatot nem bírják, nekik is változtatniuk kellett a politikájukon. Szerinte a menekültek az unión belül már biztonságos helyen vannak, ahhoz viszont nincs joguk, hogy eldöntsék, melyik országban akarnak élni.
  • Az osztrákok bevezetik a határellenőrzést: az osztrák belügyminisztérium délben jelentette be, hogy ma elkezdik fokozatosan bevezetni a határellenőrzést. Az osztrák belügy szerint a szigorúbb ellenőrzés bevezetését már készítik is elő, de a hadsereg bevetése a rendőrök megsegítésére, amit tegnap jelentettek be, még csak a tervezési fázisban van.
  • Este kilencig 40 menekültkérelmet utasítottak el:  Eddig 70-en kértek menekültstátuszt a röszkei tranzitzónában, mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. A tompai tranzitzóna üres.
  • Sigmar Gabriel alkancellár négypontos javaslattervezetet fogalmazott meg. Eszerint az EU-tagállamoknak 1,5 milliárd eurós pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk Törökországnak, illetve a Szírival szomszédos többi országnak, és a támogatáshoz hozzá kell járulnia az USA-nak és az arab országoknak is. Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie. Regisztrációs pontokat kell létrehozni Olaszországban, Görögországban és Magyarországon, innen kell elosztani a menekülteket a tagállamok között. Sigmar Gabriel javasolta azt is, hogy a német szövetségi kormánynak le kell vennie a menekültváltság pénzügyi terheit a tartományok, az önkormányzatok válláról.
  • Behívatta a román nagykövetség ügyvivőjét a Külügyminisztérium, mivel Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár szerint Victor Ponta miniszterelnök „újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott” Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről. Victor Ponta egy Facebook-bejegyzésben reagált kedd este a nap során kibontakozott magyar-román diplomáciai pengeváltásra. Szerinte a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak, vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek az emberek.
  • Horvátország felé irányítanak szerb menekültszállító buszokat. Már nem a magyar-szerb, hanem a horvát-szerb határra, Sidbe szállítják Presevóból a menekültek buszokkal a szerbek, írja a Blic.rs. A lap információi szerint a presevói állomáson több tíz busz várakozik útra készen, a vajdasági Sid és Horvátország felirattal. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a buszokat kik üzemeltetik: a szerb állam vagy magánemberek.
  • Rövid időre őrizetbe vettek és a videófelvételeinek a letörlésére kényszerítettek egy külföldi újságírót a rendőrök Röszkénél. Az Associated Press (AP) újságírója, Luca Muzi azt vette fel, ahogy egy rendőrkutya megtámadott egy menekültet, írja az AP. A magyar hatóságok szerint nem egészen ez történt.