Nyugdíjas orvosokkal gyorsítanák a rokkantak felülvizsgálatát

2015.09.15. 06:17

A rokkantak komplex felülvizsgálatával még mindig nem végeztek, most nyugdíjas orvosok bevonásával gyorsítanák fel - írta a Magyar Idők.

A lap emlékeztetett arra, hogy a kormány a rokkantellátás átalakítása részeként 2012-ben elrendelte minden 57 évnél fiatalabb rokkant, illetve rendszeres szociális juttatásban részesülő felülvizsgálatát. A változásnak 200 ezer érintettje volt, a nyilatkozatot valamivel több mint 186 ezren küldték vissza. 

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) a lappal közölte, 2015 közepéig sem sikerült elvégezni az összes felülvizsgálatot, első fokon eddig 144 212 esetben végezték el az ellenőrzést. 

Mivel kevés orvoszakértő állt rendelkezésre, a kormány a múlt héten módosította a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló határozatát - írja a lap -, és eszerint most már nyugdíjas orvosok is végezhetnek rehabilitációs orvoszakértői feladatokat, rájuk ezentúl nem vonatkozik a "nyugdíj vagy munka" elve.

Az NRSZH tájékoztatása szerint jelenleg valamivel több mint 142 ezren kapnak rokkantsági, míg majdnem 93 ezren rehabilitációs ellátást.