Úgy rettent el ez a Facebook-oldal Magyarországtól, mintha a kormány csinálta volna

IMG 0039
2015.09.15. 07:57 Módosítva: 2015.09.15. 10:18

A calais-i menekültek megsegítésére létrejött, közel 27 ezer fős brit szolidaritási kezdeményezés Facebook-oldalán hétfőn „nagyon fontos!!! osszátok!!!” kísérő szöveggel megjelent egy Magyarországról szóló szórólap.

A lapon a

Do not cross Hungary!

azaz „Ne menj át Magyarországon!” felirat látható, valamint egy, a menekültek balkáni útvonalát bemutató térképvázlat.

A szórólap újdonsága, hogy Magyarország helyett új útvonalat javasol Nyugat-Európa felé, mégpedig Horvátországon és Szlovénián keresztül. A szórólapot az Index információi szerint már a határ előtt osztogatják a migránsok között.

A Calais – People to People Solidarity" csoport egy másik Facebook-oldalról vette át a menekültek számára nyilván fontos és aggasztóan hangzó információkat, hogy a magyar katonák és a rendőrök lezárták az államhatárt, és visszafordítják az embereket.

A másik Facebook-csoport viszont egészen furcsa jelenség, a britekkel szemben ennek létrehozóit teljes névtelenség fedi. A két napja alapított „Avoid Hungary - Migration news” (Kerüld ki Magyarországot – Menekültügyi Hírek) oldalra kizárólag a címhez méltó, elrettentő fotók és az ország elkerülésére biztató szórólapok kerültek ki.

Az oldal célja láthatóan az, hogy reklámot csináljon Horvátországnak és Szlovéniának, és – erősen félrevezető módon – nyitott útvonalnak mutassa be a Magyarországot elkerülő irányt.

Korábban éppen azért nem azt az útvonalat preferálták a menekültek, mert sokkal kockázatosabb volt.

Horvátország nem Schengen-tag. A horvátok őrzik a Szerbia és Bosznia felőli határt, és Magyarország és Szlovénia felé is őrzött határon kellett volna átkelni. Szlovénia sem igazán nyitott, a napokban toloncolt vissza több, Magyarországról Ausztria felé arra kerülő menekültet Magyarországra.

A magyar kormány még a nyáron jelentős összeget különített el azzal a céllal, hogy reklámokkal próbálja felhívni a figyelmet a magyar szigorításokra. Eddig azonban csak egy olyan plakát készült el, amelyen hosszas, ékes angolsággal írt szöveg volt olvasható az új intézkedésekről.