Áttörték a kerítést, a rendőrök vízágyút, könnygázt vetettek be: ez történt szerdán

2015-09-16T202812Z 1740729750 GF10000208531 RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2015.09.16. 23:22

Nagy volt a káosz a röszkei határátkelőnél, menekültek áttörték a kerítést, a rendőrök vízágyút, könnygázt is bevetettek, a menekültek közül többen köveket, vizespalackokat dobáltak. Ez történt szerdán, menekültválság percről percre  itt ->>>>

  • Közel ezer menekült torlódott fel szerdán napközben Röszkénél a kerítés szerb oldalán. Délután három előtt több száz fős demonstráció kezdődött, majd pedig néhány hangadó vezetésével többen áttörték a kaput a kis határátkelőnél. A kormány szerint a támadás előtt egy órával a menekültek ultimátumot intéztek a rendőrökhöz, azt mondták, vagy átengedik őket, vagy erőszakot fognak alkalmazni. Menekültek viszont arról is beszéltek utólag, hogy állítólag a rendőrök azt mondták, beengednék a nőket és a gyerekeket, így először félreértésből indulhatott meg a tömeg a kerítés felé.
  • A rendőrök vízágyút és könnygázt is bevetettek, a menekültek közül pedig többen köveket, vízespalackokat dobáltak. A rendőrség szerint a menekültek gázsprayt is használtak ellenük. Törmelékekből, ruhából, gumiabroncsból tüzet is gyújtottak, fekete füst szállt a magasba.
  • Nagy volt a káosz, több menekült is megsérült a fején, a kezén. Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója szerint két kisgyermeket is átdobtak a határ magyar oldalára a menekültek, őket mentővel elszállították. Mindkettőjüket visszaküldik a családjukhoz. Bakondi szerint 20 rendőr is megsérült, közülük hárman kerültek kórházba. A menekültek és a sajtó munkatársai közül a szerb oldalon háramszázan sérültek meg, köztük harminc gyerek.
  • A szerb állami média, az RTS honlapja azt állítja, hogy szerda délután fél hat körül Horgosnál a magyar rendőrök megverték őket, és eltörték a felszerésüket. Kolléganőjük, Jovana Đurović sérülései olyan komolyak, hogy a szabadkai kórházban kellett ellátni.
  • A nők és gyerekek hátrébb vonultak, de a hangadók továbbra is arra próbálták buzdítani a többieket, hogy menjenek előre. Végül 50-en maradtak a kerítésnél, kitépték az egyik nagy zöld kaput, és sikerült a kordonokat is messzebb húzniuk a határtól. Közben a szerb rendőrök végig hátul, a tömeg mögött voltak, és csak a legvégén sorakoztak fel a kerítésnél, és meggyőzték a csoportot, hogy vonuljanak vissza.
  • A szerb belügyminiszter bejelentette, hogy este rendőri erősítést küldtek a határhoz, hogy távolabb tereljék a menekülteket a kerítéstől. Nebojsa Stefanovic szerint meg fogják akadályozni, hogy a menekültek kövekkel dobálják a magyar rendőröket, vagy gumiabroncsokat gyújtsanak fel. Ugyanakkor tiltakoznak, amiért a magyar rendőrök szerb területen is könnygázt vetettek be. A szerbek szerint a vízágyú is átért szerb területre, ezt a magyar rendőrség viszont tagadta. A történtek jogi megítélése attól függ, hogy a kerítés mennyivel van beljebb a magyar határtól.
  • A szerb belügyminiszter szerint akik kérik, azokat elszállítják a magyarkanizsai pihenőhelyre. Több százan maradtak azonban még Röszkénél, többen sátrakat állítottak fel a kerítéstől néhány száz méterre.
  • Orbán Viktor a több külföldi lapnak, a Die Pressének, a Le Figarónak, a Timesnak és a Die Weltnek egyszerre adott interjúban azt mondta, hogy nemcsak a román, hanem a horvát határ egyes részeire is kerítés épül. Orbán beszélt többek között a kvótáról, a férfi-női egyenlőségről és Werner Faymann osztrák kancellár nyilatkozatairól is.
  • Kilenc határzár sértő ügyét tárgyalták szerdán Szegeden, mindenkit kiutasítottak. A bilincsben elővezetett vádlottak között egy nő és nyolc férfi volt, a bíróság 1-2 évre kiutasította őket az országból a határzár illegális átlépése miatt. Határzár rongáló nem volt a vádlottak között. Az ítélet ellen senki nem fellebbezett, részben azért, mert a másodfokig házi őrizetben egy menekülttáborban kellett volna várakozniuk, így pedig napokon belül újra Szerbiában lesznek és egy új útvonalon próbálkozhatnak eljutni Nyugat felé.
  • Pintér Sándor belügyminiszter rendelete alapján 30 napra lezárták mindkét határátkelőt Röszkénél. Szlovénia határellenőrzést vezet be a Magyarországgal közös határán. Ausztria határellenőrzést vezet be a szlovén határon, és Franciaország is visszaállíthatja a határellenőrzést.
  • Magyar könnygázról ír a külföldi sajtó, a menekültek megindulásáról a szerb-magyar határon minden nagyobb lap tudósított. Van, ahol síró gyerekek kerültek a tudósításokba, máshol az ütéseket álló rendőrök. Ban Kimun ENSZ-főtitkár elítélte a magyar rendőrök fellépését, és a német védelmi miniszter is elfogadhatatlannak nevezte a magyar fellépést.