Majdnem 100 ügyvéd kikelt a kormány menekültszabályai ellen

Download
2015.09.16. 09:07

Törvénytelennek és igazságtalannak nevezi a kormány által bevezetett új menekültügyi szabályokat az a kiáltvány, amelyet eddig 88 ügyvéd írt alá.

Az Ügyvédek a Jogállamért Facebook-oldalon megjelent írás szerint a most megalkotott jogszabályok "ellentétesek minden, Magyarország által aláírt nemzetközi egyezménnyel, a Magyarországon közvetlenül hatályos európai közösségi joggal, a magyar Alaptörvénnyel és alapvető jogelvekkel".

A kiáltvány szerint a szabályok olyan szorosan vett szakmai kérdésekre, helyzetekre nem adnak választ, amelyek "az egyes eljárásokban azonnal fel fognak merülni, jogszerűen megoldhatatlan szituációkat fognak teremteni".

Az aláíró ügyvédek között olyan ismertebb személyek is vannak, mint Magyar György, Helmeczy László vagy Bőhm András.

Az aláírók szerint például törvénytelen és igazságtalan például, hogy 

  • a fiatalkorú vádlottakat nem részesítik ugyanabban a védelemben, amely bármely más fiatalkorút megillet a magyar bíróság előtt,
  • a vádlott nem olvashatja a saját nyelvén az ellene emelt vádat és az ellene hozott ítéletet, holott ez a jog mindenkit, minden jogállam bírósága előtt megillet,
  • a terheltek "házi őrizetét" rendelik el olyan táborban, szálláson, ahol még azokkal a jogokkal se élhetnek, s amelyek egy előzetes letartóztatottat megilletnek (ügyvédi beszélő, telefonálási lehetőség),
  • bizonytalan személyazonosságú emberek ügyeiben járnak majd el,
  • olyan ügyekben, ahol bárki más ügyében a bíróság tanácsban járna el, itt egyesbírák fognak dönteni. 

Az aláíró ügyvédek ezért felszólítják a kormányt, hogy a parlament elé olyan javaslatokat terjesszen, "amelyek megfelelnek a jog és jogalkotás legalapvetőbb elveinek, a tételes EU-s és magyar jogszabályoknak". 

A bíróknak és ügyészeknek pedig azt üzenik az aláíró ügyvédek, hogy "a hivatásunk méltóságával összeférhetetlenek azok az eljárások és ítéletek, amelyeket ezek a szabályok eredményezni fognak".

Menekültválság percről percre itt ->>>>