Magyar rendőr nem lőhet át vízágyúval sem Szerbiába

2015.09.16. 17:40 Módosítva: 2015.09.16. 19:02

A hírek alapján egyelőre nehéz megállapítani, hogy pontosan mi történik, és hogy a magyar határkerítés pontosan a magyar-szerb határon vagy annál valamivel beljebb húzódik, mondta az Indexnek Valki László nemzetközi jogász. Az egyetemi tanár a tisztázatlan körülmények miatt egyelőre csak általános érvényű elemzésre vállalkozott.

A jog szerint aki a határvédelmet ellátja, jogosult arra, hogy megakadályozza nem kívánatos személyek belépését Magyarország területére, mondta Valki László.

A tudósítások szerint Röszkénél a Szerbia felől érkező menekültek kinyitották a magyar határnál a kerítést lezáró kaput. Ide rohamrendőröket vezényeltek. Most az ő feladatuk a magyar határ védelme. Az eddigi hírek szerint a rendőrök nem léptek ki a kerítésen. 

A magyar rendőrök cselekvési hatóköre nem terjedhet túl a magyar határon. Még ha nem is lépnek ki, sem vízágyúval, sem bármi mással nem lőhetnek át szerb oldalra, és ott semmilyen kényszerintézkedést nem hajthatnak végre, hívta fel a figyelmet Valki László. Kényszerintézkedést szerb területen értelemszerűen kizárólag a szerb hatóságok foganatosíthatnak.

A történtek jogi megítélése attól függ, hogy a kerítés mennyivel van beljebb a magyar határtól. Ha a magyar rendőrök még ezen belül intézkedtek, akkor jogszerűen cselekedtek. Ha megsértették a jogszabályokat, akkor az diplomáciai konfliktushoz vezethet Szerbiával, mondta Valki László.  

A szerb kormány egyik tagja a "leghatározottabban" tiltakozott szerdán amiatt, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be a két ország közös határán. Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter Horgoson, élőben nyilatkozott a szerb állami televíziónak, és kijelentette: Magyarországnak ehhez nincs joga.

A vízágyú hatása átért a határvonalon, ilyet egy államnak sincs joga tennie, ezért a leghatározottabban tiltakozom ellene

- mondta a migrációs ügyek kezelésével megbízott politikus. 

Szijjártó Péter délután telefonon felhívta Ivica Dacic szerb külügyminisztert. Arra hívta fel szerb kollégája figyelmét, hogy egy csoport a régi röszkei határátkelőnél kövekkel és betondarabokkal folyamatosan támadja a magyar rendőröket. Mivel a támadást Szerbia területéről hajtják végre, ezért Szijjártó Péter "határozottan arra kérte Ivica Dacicot, hogy a szerb hatóságok haladéktalanul lépjenek fel az agresszív bevándorlók csoportja ellen" - olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben. Szijjártó szerint csak néhány tucatnyian támadják a magyar rendőröket a szerb oldalról, megfékezésük nem komplikált.