Horvátország felől is jönnek be a menekültek

2015.09.17. 15:05 Módosítva: 2015.09.17. 17:24

Menekültek lépték át a horvát–magyar határt csütörtök délután, a Baranya megyei Illocskán jelentek meg – tudtuk meg olvasónktól. A szomszédos falu, Magyarbóly polgármestere megerősítette az információt, azt mondta, 42 menekült jelent meg Illocskán 13 óra körül. Békésen üldögéltek a faluban, az illocskai polgármester ivóvízzel látta el őket. 

Fotó: bama.hu

Folyamatosan jönnek

A Bama.hu szerint a helyszínen megjelentek a rendőrautók, megkezdték a hivatalos intézkedést. A helyiek elmondásából az derül ki, hogy a zöldhatáron érkeztek. Egy illocskai lakostól megtudták, folyamatosan jönnek a horvát határnál be a faluba.

A környező településeken is fokozott hatósági ellenőrzés van, azzal számolnak, hogy ott is megjelennek a menekültek.

Rendőrségi furgonokkal valószínűleg Pécsre szállítják az Illocskán elfogott migránsokat. Komoly utánpótlásuk lehet a Baranya felé tartó migránsoknak. A kiskőszegi (Batina) határátkelőről érkezhetnek többen. A Sky News élő adása szerint rengetegen jönnek és várakoznak Kiskőszegnél.

Közben, újabb és újabb migránsokat hoznak be a töltésről, kialakítottak egy tranzitzónát Illocskán. Kisebb csomagokkal érkeznek, szemeteszsákokat raktak ki nekik. Szírek, irakiak is vannak az afgán többségű bevándorlók között. A polgármester elmondta, hogy éjszakára gondoskodnak szállásról.

Egy nagyobb területen, a falu focipályáján alakítják ki hamarosan az új tranzitzónát, hogy szervezettebb keretek között lehessen a hatósági munkát végezni. Eközben újabb busszal szállítják tovább a menekülteket, rövid ruházatátvizsgálás után szállnak a járműre - írja a Bama.

A Bama tudósítói beszéltek az ott lévő migránsokkal, akik a faluban maradtak, afgán nemzetiségűek. Elmondásuk szerint horvát rendőrök kísérték őket a határig, és a határ másik oldalán kétezren lehetnek még, akik szintén át akarnak jönni Magyarországra.

A rendőrség közleményt adott ki, miszerint a migránsok a zöldhatáron jöttek Magyarország területére. Több, külföldi személyekből álló csoportot vontak intézkedés alá a délutáni órákban. A külföldiek magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, így őket a rendőrök előállították, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben.

A rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.

Ezért kell ide kerítés

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy kerítés épül a horvát határon is.

„Nyilvánvaló, hogy az útvonal már nem a magyar-szerb határon fut. Másfelé fognak menni. Ezért határoztuk el, hogy a Romániával közös határra is kerítést építünk. De a horvát határ bizonyos pontjára is kerítést fogunk állítani” – mondta.

Lázár János a Kormányinfón azt mondta erre, hogy az operatív törzstől értesült arról, hogy a hrvát-magyar határ felé igyekeznek néhányan. "A rendőrség és a hadsereg megteszi a szükséges intézkedéseket" - mondta.