A magyar kormány fotókat mutat, kiket tart terroristának

2015.09.18. 16:49

Szerdán terjedt el először a hír, hogy terroristákat láttak/találtak a magyar hatóságok a határnál. Nem volt tiszta, hogy olyan emberekről van-e szó, akiket kerestek a titkosszolgálatok, mert az ISIS vagy az al-Kaida emberei például. Vagy olyan emberekről van szó, akik a kormány szerint terroristává váltak azzal, ahogy a röszkei határátkelőnél viselkedtek.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke rendkívüli sajtótájékoztatón tisztázta a dolgot, és kiderült, hogy az utóbbiról van szó. "Agresszív, felfegyverkezett emberek megtámadták a magyar határt" - fogalmazott. 

Ezután több fotót is bemutatott a sajtófőnök, köztük egy képet arról a férfiról, aki megafonnal irányította a többieket arab és angol nyelven a röszkei összecsapásnál. Ebből nyilvánvaló szerinte, hogy szervezett támadás történt, hiszen egy menekült hátizsákjának "mióta szerves része egy megafon".

Aki a magyar határt megtámadja, terrorcselekményt követ el. Akkor is, ha megafonnal szervezi a támadást 

- mondta a sajtófőnök. Menczer azt mondta, hogy a minisztérium nyilvánosságra hozza a szervezők fényképeit a honlapján, és kér mindenkit, jelezze a hatóságoknak, ha információjuk van a hangadókról.

Külgazdasági és Külügyminisztérium és a rendőrség honlapján, az M1 élő adásában rotálva mutatja a terroristának bélyegzett migránsokat, a képeket az Index percről percre tudósításából felhasználva:

Elképzelhető, hogy ha bíróságra kerül az ügy, valóban terrorcselekménynek minősítik a megafonos kiabálók tettét, ám eddig még nem született bírósági ítélet, a kormány álláspontja így prekoncepciónak tekinthető.