Horvátország belefulladt a menekültkrízisbe – ez történt csütörtökön

2015.09.18. 00:39

Ez történt csütörtökön, menekültválság percről percre itt ->>>>

  • A horgos-röszkei határátkelő hétfő éjjeli lezárása után a menekültek elég hamar megváltoztatták az útvonalukat Nyugat-Európa felé, és már a szerb-macedón határról buszokkal indultak a szerbiai Sid városába, a sid-tovarniki határátkelőhöz. Napközben egyre nőtt a feszültség Horvátországban, 11 003 menekült kelt át szerda reggel óta Tovarnikba. Érezhetően elfogyott a kormány türelme, végül Horvátország késő este lezárta Szerbia felé vezető határait, és a hadsereget mozgósítását is lehetővé tették.
  • Tovarnik vasútállomásán napközben folyamatosan nőtt a tömeg, volt, hogy hatezren zsúfolódtak össze, miközben a legtöbben a Zágrábba menő különvonatot várták. Napközben teljes volt a káosz, nem volt elég víz és vécé sem. Sokan az autópályán gyalogoltak Eszék felé. Horvátországban többször áttörtek kordonokon a menekültek, százak, de lehet, hogy ezrek nincsenek jelenleg a horvát hatóságok látóterében. Horvátország alkalmatlan ahhoz, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szerint a horvát bevándorlásügyi rendszer egy nap alatt összeomlott. Külön kiosztotta Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt.
  • A horvát kormány Zágráb melletti táborokba, a magyar határ menti Pélmonostorra, valamint Szlovéniához közeli táborokba viszi a menekülteket. Pélmonostoron egy volt laktanyából átalakított táborba buszokkal, és vonattal is sokan érkeztek, a sebtiben felhúzott tábor lényegében megtelt az este folyamán. Gyorsan elfogyott az első adag étel, a budapesti Migration Aid is megállt a tábornál adományokkal útban Tovarnik felé.
  • Magyarországra eddig ötszáz menekült jött át a zöldhatáron Horvátország felől. Kerítés ott nincs, tettük a magyar törvények szerint szabálysértés. A Baranya megyébe érkező menekülteket előbb a siklósi rendőrkapitánysághoz szállítják rendőrautókkal, majd onnan csuklós BKV buszokkal viszik tovább valamelyik befogadóállomásra. A kormány ezért Baranya és Somogy megyére is kiterjesztik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Az előkészítés után azonnal megkezdik a fizikai akadály építését a szükséges horvát szakaszokon.
  • A menekülthelyzet volt a legfontosabb témája az e heti Kormányinfónak, Lázár János szerint a kedden életbe lépett változások után több változás is történt. Szerinte szeptember 14-éig több mint 200 ezer illegális határátlépőt fogtak el. A hétfői 9380-ról viszont pár százra csökkent az illegális határátlépők száma. Embercsempészt sem fogtak el szeptember 15. óta. Lázár szerint „az európai blabla ellenére ez volt az egyetlen megoldás."
Magyarországon elfogott menekültek száma a rendőrség adatai alapján
Magyarországon elfogott menekültek száma a rendőrség adatai alapján
  • A horgosi átkelőknél már csak néhány százan maradtak Szerbiában, a többiek visszamentek Magyarkanizsára, és inkább nekiindultak a horvát útnak. Több szerb busz is érkezett menekültekért, hogy a horvát határhoz vigyék őket.
  • Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az Európai Parlament közben megszavazta azt a javaslatot, ami arról szólt, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól – a korábbi vállalásokon felül – 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam.
  • Személyes okora hivatkozva lemondott Manfred Schmidt, a német Migrációs és Menekültügyi Hivatal vezetője. A német bevándorlási hivatal súlyos elmaradásban van, 250 ezer kérelmet nem tudott feldolgozni. Schmidtnek komoly szerepe volt abban is, hogy a menekültek tömegesen indultak meg Németország felé. Egy interjúban ugyanis azt mondta: a befogadható szír menekülteknek nincs felső határa, Németország bármennyi embert képes integrálni. Két nap alatt egyébként 15 ezren érkeztek Németországba. Sok menekült vár bejutásra a német–osztrák határon álló hídnál, a Salzburghoz közeli Freilassingnál. Németország közben Csehországgal szomszédos határára is kiterjesztette a határellenőrzést.
  • Berlinben egy rendőr lelőtt egy férfit, aki egy rendőrnőre támadt. A támadóról később kiderült, hogy iszlamista terroristaként tartották nyilván. A támadásban a rendőrnő is megsebesült.
  • Ötezer menekült érkezhet a napokban Szlovénia határaira – amely egyben a schengeni övezet külső határa is – a Vöröskereszt becslései szerint. A szlovén hatóságok és segélyszervezetek gyorsított üzemben készülnek a menekültek fogadására, a határőrség azt mondta, nem fogják hagyni a menekültek ellenőrizetlen ki-be áramlását, és náluk nem fognak ezrek menetelni az autópályán. A tervezett regisztrációs pontokat és befogadó központokat már ki is jelölték. Aki nem kér menedékjogot, azt visszautasítják Horvátországba.