Már ma kész lesz a horvát szakasz kerítése

2015.09.18. 08:43

„Fegyveres támadás érte Magyarországot dél felől” – így kommentálta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel a migránsok szerdai horgosi összecsapását a rendőrökkel. A miniszterelnök kiemelte, hogy a szerb hatóságok mindezt tétlenül nézték.

Senki sem segít, sőt

Orbán eddigi tapasztalatai szerint ahogy Szerbiára, úgy Horvátországra sem számíthat Magyarország a migránsügy kezelésében, „amikor helyzet van", ezért Magyarország már pénteken megkezdi a műszaki határzár építését a magyar–horvát határon – sőt, a kijelölt 41 kilométeres szakaszon be is fejezi, legalábbis kihelyezi a NATO-drótokat.

Az építéshez 600 katona már a helyszínen van, és további 500 érkezik pénteken. Növelik a rendőrök számát is.

Magyarország nemcsak délről nem számíthat segítségre, „de sokkal nagyobb baj, hogy nyugatról sem, bár ez már Hunyadi János idején is így volt”. A miniszterelnök szerint a nyugatiaktól – ahelyett, hogy segítenének, vagy legalább hagynák, „hogy elvégezzük a munkánkat, és ne támadjanak bennünket" – továbbra is kritikus hangokra kell számítani, annak ellenére, „hogy egyedül mi akarjuk betartani a schengeni határ védelmét”. A kormányfő bízik abban, hogy Szlovénia a schengeni övezet tagjaként teljesíti kötelezettségeit, de ha nem, akkor sem lesz „olyan vakondtúrás,

nem lesz olyan homokbucka, ahol el lehetne bújni, megvédjük az ország határait".

Orbán kiemelte, hogy a horgosi támadást úgy sikerült megállítani, hogy eközben a rendőrség az emberiességi szempontokat is figyelembe vette.

Terroristák irányították a tömeget

A kormányfő beszámolt arról, hogy terroristát is fogtak a rendőrök Röszkén. Olyan személyről van szó, akinek köze lehetett a horgosról támadó tömeg irányításához – mondta Orbán, megjegyezve, hogy angol és arab nyelven, hangosbeszélőn utasították az embereket, jelentős médiaháttérrel megtámogatva. Európát hatalmas veszély fenyegeti, főként azért, mert nem is tudja senki, kiket enged be a kontinens.

A menekültáradat megállítása nehéz, de ha mindenki elvégezné a feladatát, akkor ez a tömeg átlátható, ellenőrizhető lenne, és ki lehetne szűrni a veszélyt – vélte a kormányfő.

Ugyanakkor nem szabad engedni, hogy mindez a magyarországi muszlim közösség ellen keltsen hangulatot.

Orbán szerint a 25 éve itt lévő, legálisan érkezett, egzisztenciát teremtett, „általában szép családokban” élő, „egyébként kisszámú” muszlim közösséget semmiképp sem érheti sérelem, a magyar politika nem lesz iszlámellenes. Az iszlám ugyanis „más civilizáció, más kultúra, de ott ahol helye van, fontos küldetést teljesít az emberiség szempontjából".

Öngyilkos liberalizmus

A kerítésépítés kapcsán a kormányfő elmondta: „nem ezt terveztük húsz éve, nem ilyen világra készültünk" – de a helyzet erre kényszeríti Magyarországot. Mert öngyilkos liberalizmussal, amit Orbán tapasztal, nem lehet kezelni a helyzetet.

Ezzel részben a kvótarendszer ötletét minősítette. Szerinte ugyanis nem ezzel kéne foglalkozni, hanem a csőtörést elhárítani, azaz megállítani a menekültáradatot, és felszámolni az embercsempész hálózatokat, hogy utána neki lehessen látni a már itt lévő migránsok helyzetének rendezésére.

A kormányfő szerint az EU miniszterelnökeinek szerdára tervezett rendkívüli találkozóján erről kell beszélni, nem pedig a kvótákról.

Sok a teher Orbán vállán

A 180 perc műsorában adott interjúban Orbán kitért az új kinevezésekre is. A frakcióvezetővé választott Kósa Lajos feladata nem könnyű, de felemelő, hiszen egy valójában összetartó közösség munkáját kell összehangolni, a kabinetfőnökké kinevezett, eddig a frakcióvezetői posztot betöltő Rogán Antal kapcsán pedig elmondta: „Túl sok teher van a vállamon, szükségem van a fiatalokra.”